Mézes, krumplis pogácsa

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük, majd még melegen krumplinyomón áttörjük.
Az áttört burgonyához több részletben hozzáadjuk a puha vajat, elkeverjük, majd hagyjuk a keveréket szobahőmérsékletűre hűlni.
A meleg tejhez hozzáadjuk az 1 evőkanál mézet, elkeverjük.
Belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd félretesszük felfuttatni (5−10 percig, amíg habos lesz).
A szobahőmérsékletű vajas burgonyaalaphoz hozzáadjuk a felfuttatott tejes keveréket, a lisztet, a sót és a tojássárgáját.
Alaposan kidagasztjuk a tésztát, amíg homogén és rugalmas nem lesz.
Lefedjük egy tiszta konyharuhával, és 1 órát pihentetjük, kelesztjük.
Az enyhén kiolajozott deszkán a megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 2−3 cm vastagra kinyújtjuk.
Egy 6−7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk.
A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, lekenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben, 180 C-on 20−25 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen tálaljuk.

vissza a listára