Káposztás cvekedli kesudió-besamellel és hajdina ropogóssal

Elkészítés

1. Káposzta előkészítése és pirítása
Tisztítsd meg a káposztát, majd reszeld le nagy lyukú reszelőn, vagy daráld le késes aprítóval.

Egy nagy serpenyőben karamellizáld a cukrot a repceolajjal, óvatosan, hogy ne égjen meg.

Add hozzá a reszelt káposztát, szórd meg a borssal, köménnyel, és sózd meg.

Pirítsd mélybarnára, legalább 20–30 percig, időnként kevergetve. Fontos, hogy sötét, gazdag íz alakuljon ki.

Ha kész, vedd le a tűzről, tedd félre egy edényben.

2. Tészta főzése
Forralj vizet egy lábasban.

Ha felforrt, sózd meg, majd főzd ki benne a gluténmentes tésztát a csomagolás utasításai szerint.

Szűrd le, hideg vízzel öblítsd le, majd locsold meg kevés repceolajjal, hogy ne ragadjon össze.

3. Kesudió-besamel elkészítése
A kesudiót forró vízzel öntsd le, és legalább 2 órára (de inkább egy éjszakára) áztasd be, lefedve.

Áztatás után tedd turmixgépbe, add hozzá a szerecsendiót, a vizet és a sót.

Turmixold 3–4 percig, amíg sima, krémes állagot kapsz.

Öntsd egy lábasba, forrald fel – így aktiválódik a kesudió természetes sűrítő hatása.

Tedd félre a tálalásig.

4. Hajdinaropogós elkészítése
Kb. 20 percig főzd a hajdinát sós vízben.

Szűrd le, majd 65 °C-on szárítsd ki egy éjszaka alatt sütőben vagy aszalógépben.

Másnap 245 °C-os olajban gyorsan pirítsd ropogósra kipattogtatásig.

Itasd le papírtörlőn.

5. Friss zöldfűszerek előkészítése
A snidlinget vágd vékony karikákra, tedd egy kis tálkába, fedd le.
A kapor leveleit csipkedd le, tedd félre a tálalásig.

6. Tálalás
Egy tapadásmentes serpenyőben hevíts kevés repceolajat.

Add hozzá a kifőtt, lehűtött tésztát, valamint ugyanannyi pirított káposztát.

Pirítsd össze, hogy jól elkeveredjen és átmelegedjen.

Közben melegítsd fel a kesudió-besamelt.

A tányér aljára kanalazz 3–4 evőkanálnyi besamelt.

Halmozd rá a pirított káposztás tésztát.

Tetejére jöhet a savanyú káposzta, a friss kaporlevelek, a snidling és végül a hajdinaropogós.

vissza a listára