Kakaspörkölt

Elkészítés

A hús: A megtisztított kakast feldaraboljuk, minden részét felhasználjuk a főzéshez. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát szintén kockákra vágjuk.
A pörköltalap:
A finomra vágott hagymát nagy edényben a zsíron üvegesre sütjük. Megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a tisztított, darabokra vágott kakashúst.

Keverünk rajta néhányat, felöntjük kevés vízzel, majd 5-10 percig pároljuk. Ezután annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk készíteni, kb. 2,5-3,5 liternyit.
Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, a csokorba kötött petrezselyemzölddel, a paradicsommal, a zöldpaprikával és a csípős paprikákkal. Majd hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, zöldséggyökeret.
Forrás után, fedő alatt lassú tűzön főzzük kb. 120 percig.
A kakaspaprikás akkor készül el, amikor a hús elválik a csonttól

Tészta elkészítés
Vízzel indítás: egy nagyobb fazékban forraljon fel sós vizet.
Tészta összeállítása: Egy keverőtálba helyezze a lisztet, a közepében készítsen egy mélyedést. Ebbe öntse a vizet, üsse bele a tojásokat, és szórja bele a sót. Gyors, határozott mozdulatokkal keverje ki a tésztát. Egy lassan terülő, rugalmas masszát kell kapnia.
Szaggatás: egy nokedliszaggatót (vagy vágódeszkát) nedvesítsen be kissé, és szaggassa a tésztát a gyöngyöző forrásban lévő vízbe.
Főzés és Kiforgatás: Főzés közben folyamatosan kevergesse a galuskákat, hogy ne álljanak össze. Miután feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal vegye ki őket, és azonnal forgassa át néhány csepp olajjal az összetapadás elkerülése érdekében.
Egy nokedliszaggatót kissé bevizezzük, és beleszaggatjuk a tésztamasszát a gyöngyöző vízbe. Miközben fő, folyamatosan kevergetjük, hogy ne álljon össze, hanem szép formás kis galuskákat kapjunk. Miután elkészült forgassuk át pár csepp olajjal.

vissza a listára