Hozzávalók

3-4 fő
700gr tk. tönkölyliszt
16gr só
56gr tökmag
56gr napraforgómag
28gr lenmagpehely
14gr mák
3,5gr élesztő
105gr kovász
420gr víz
  • 2 óra felett
  • Közepes
  • Drága
  • Magas

Hasonló receptek

  • Diós mazsolás kenyér

    A kovászhoz egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Egy hét-tíz nap múlva lesz felhasználható...

    tovább
  • Focaccia

    A hozzávalókat dagasztógépben összedolgozzuk, majd egy órát kelni hagyjuk. Kihúzkodjuk, előformázzuk, majd 15 perc pihentetés után benyújtjuk a tepsibe,...

    tovább

Teljes kiőrlésű tönkölycipó

  • Teljes_kiorlesu_tonkolycipo

A kovászhoz egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Egy hét-tíz nap múlva lesz felhasználható állapotban.

A hozzávalókból tésztát dagasztunk. Kelesztés (2-3 óra) után három cipót formálunk belőle. Húsz perc pihentetés után mehet a sütőbe.

  • Judit

    2017. 10. 09., 10:30:43

    Kedves Gyula!

    "Befejeződik", "megáll", "eléri".
    Meg kellene tanulni az igekötők helyes használatát
    Egyébként meg tényleg nem kell ennyire okoskodni. 27 fok, meg 20 fok, hagyjuk már.
    A kovász terjedésén felröhögtem én is :-)

  • Okostojás

    2017. 01. 11., 22:39:38

    Az érett kovász savanykás,az a normális.A kovásznevelést nem kell túlmisztifikálni,egyszerű mint a pofon.Mi az,hogy a kovász terjedése???Ez nem influenza :D A két napos kovászt ha napjában háromszor etetjük,befullad,nem lesz belőle semmi,kivétel,ha sok víz és kevés a liszt,mert akkor folyamatosan éhzni fog,akkor kell neki a szénhidrát :)

  • Béres Gyula

    2016. 08. 13., 23:27:40

    A kovásznál a folyamat a második harmadik nap után a folyamat pár óra után be fejeződik és romlik a kovász . Ha a keverékünk el éri a 27- C ot akkor akár naponta 3-4 X lehet kell etetni,és kevéshez kell etetni sokat 2-4 X es menyiséget akár . A kovásznál ha a térfogat növekedés meg áll akkor etetni kell . a folyamatot ha alacsonyabb a hőmérséklet akkor lassú vagy a meglévő keverékhez akár 3-6 X os menyiséget adunk és a víz 60-80% a legyen a liszt menyiségének . a fent leírt módszerrel csak savanyú kovászt lehet nevelni . a savanyú kovásszal készült termékek akadályozzák a kovász terjedését . A jó kovászos termék nem savanyú . --A kovászolásnál nem szabad időket meg adni hanem az állapotot kell figyelembe venni nem az órát . mert más időt kapunk 20C os tésztával és más időt kapunk 27 C -on .

Szóljon hozzá