Hozzávalók

3-4 fő
470gr kenyérliszt
80gr tk. rozsliszt
12gr só
100gr joghurt
240gr kovász
300-340gr víz
  • 2 óra felett
  • Közepes
  • Közepes
  • Magas

Hasonló receptek

  • Diós mazsolás kenyér

    A kovászhoz egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Egy hét-tíz nap múlva lesz felhasználható...

    tovább
  • Teljes kiőrlésű tönkölycipó

    A kovászhoz egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Egy hét-tíz nap múlva lesz felhasználható...

    tovább
  • Focaccia

    A hozzávalókat dagasztógépben összedolgozzuk, majd egy órát kelni hagyjuk. Kihúzkodjuk, előformázzuk, majd 15 perc pihentetés után benyújtjuk a tepsibe,...

    tovább

Kovászolt francia kenyér

  • Kovaszolt_francia_kenyer

A kovászhoz egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Egy hét-tíz nap múlva lesz felhasználható állapotban.

Bedagasztjuk. Kb. fél órát pihentetjük, közben kétszer-háromszor meghajtogatjuk. Cipókat formázunk belőle, majd azokat kelesztőtálba (szakajtóba) tesszük. Kb. 7-8 óra (egy éjszaka) kelesztés után tepsire borítjuk és megsütjük 30 perc alatt.

  • Judit

    2017. 10. 09., 10:37:03

    Kedves Gyula!

    "Befejeződik", "megáll", "eléri".
    Meg kellene tanulni az igekötők helyes használatát
    Egyébként meg tényleg nem kell ennyire okoskodni. 27 fok, meg 20 fok, hagyjuk már.
    A kovász terjedésén felröhögtem én is :-)

  • Béres Gyula

    2016. 08. 13., 23:13:26

    A kovásznál a folyamat a második harmadik nap után a folyamat pár óra után be fejeződik és romlik a kovász . Ha a keverékünk el éri a 27- C ot akkor akár naponta 3-4 X lehet kell etetni,és kevéshez kell etetni sokat 2-4 X es menyiséget akár . A kovásznál ha a térfogat növekedés meg áll akkor etetni kell . a folyamatot ha alacsonyabb a hőmérséklet akkor lassú vagy a meglévő keverékhez akár 3-6 X os menyiséget adunk és a víz 60-80% a legyen a liszt menyiségének . a fent leírt módszerrel csak savanyú kovászt lehet nevelni . a savanyú kovásszal készült termékek akadályozzák a kovász terjedését . A jó kovászos termék nem savanyú .

Szóljon hozzá