Hozzávalók

3-4 fő
240 g tej
630 g BL55
2tojàs
100 g cukor
10 g
24 g élesztő
75 g vaj
35 g vaj olvasztva
 A töltelékekhez:
100 g cukor+ 1,5 evőkanál fahéj
50 g darált dió + 50 g cukor
 A kenéshez:
 össze kell forralni 100 g vizet 100 g cukorral
 A forró csokihoz:
30 dkg jó minőségű keserű csokoládé pasztilla
3 dl tej
2 szem tonkabab
1 db narancs
 narancslikőr
 
 A vaníliaöntethez:
1 l tej
4 db tojás
1vanilia rúd
0,5 kg cukor
 narancs
 citrom
  • 2 óra felett
  • Közepes
  • Drága
  • Magas

Hasonló receptek

  • Kakaós csiga

    A vajat közepesen keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. Visszatesszük a hűtőbe. A tejet langyosra melegítjük....

    tovább
  • Kürtös kalács

    1 és egy negyed kiló finomlisztet 0,5 liter tejjel, 1 csomag szárított élesztővel, 3 db egész tojással, 1 tojássárgájával, 0,5 evőkanál sóval, 15 deka vajjal...

    tovább

Fahéjas és diós tekercs, forró csoki és vanília öntet

  • Fahejas_dios_tekercs

A hozzávalókat robotgépben összedagasztjuk, és egy napig a hűtőben kelesztjük.
Bevajazott felületen a tésztát kinyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk fahéj/dió és cukor keverékével. Feltekerjük, felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tekercseket. Még másfél órát kelesztjük, majd 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

A forró csokihoz vízgőz felett keserű csokit olvasztunk. Miután elolvadt, kevés naracslikőrrel, tonkababbal fűszerezzük, ha igazán ki akarjuk hozni a csokoládé ízét, érdemes egy csipet sóval is megszórni. Miután teljesen elkeveredett, szobahőmérsékletű tejjel a kívánt állagra higítjuk. Bögrébe öntjük, megszórjuk darált dióval és egy kevés naracshéjat reszelünk rá.

A vaníliaöntethez a tojás sárgáját cukorral habosra keverjük. Eközben gyorsforraló lábosban tejet melegítünk, amihez még hidegen egy kikapart vanilia rudat adunk. A kikevert tojás sárgájához egy merőkanál meleg tejet adunk (temperáljuk) majd a felhigított tojást, állandó keverés mellett hozzáadjuk a vaniliás meleg tejhez. Alacsony lángon sűrű kevergetés mellett, bevonóképes szósz állagúra főzzük. Ízlés szerint reszelhetünk bele citrom illetve naracshéjat. A fahéjas tekercsünket, széttépkedjük és egy leveses tálba tesszük majd gazdagon nyakon öntjük az elkészült öntetünkkel. Díszítésként mentát vagy citromfüvet használhatunk.

Szóljon hozzá