Hozzávalók

3-4 fő
 A pitetésztához:
400 g liszt
250 g vaj (valamennyi helyettesíthető zsírral)
130 g porcukor
1 csomag vanillincukor
2tojássárgája
1-2 ek. 20%-os tejföl
1 csipet
 A töltelékhez:
4 db nagy alma
1 db citrom leve és héja
3 ek cukor
2 tk vaníliaőrlemény
2 tk fahéj
2 ek étkezési keményítő
100 g dió
 tejszín (max. 1dl)
 barnacukor
1tojás a pite lekenéséhez
  • 60-120 perc
  • Közepes
  • Olcsó
  • Magas

Hasonló receptek

  • Angol - Puding

    A tojásokat olvasztott vajjal kikeverjük, majd szépen folyamatosan a többi  hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Belereszeljük a sárgarépát és az almát és...

    tovább
  • Aranka mákos sütije

    A töltelékhez: 30 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 2 dl tej, 1 db citrom, 2 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, kevés fahéj, 2 db tojás, 10 dkg...

    tovább
  • Ananászos gyümölcs torta

    A félbevágott piskótalapokat ananászlével összekevert narancslikőrrel összekeverünk és eláztatjuk. A tejszínből habot készítünk, amit aztán összekeverünk az...

    tovább

Diókrémes almáspite

  • Diokremes_almaspite

Először elkészítjük a tésztát, mert annak pihennie kell legalább egy órát. A lisztet, cukrot, vanillincukrot, sót beletesszük egy tálba. Ebbe dobáljuk a kockára vágott, hideg vajat , és elkezdjük a tenyerünkkel morzsolgatni. Ha már picit összeállt, morzsás állagúra, vannak benne kis göbök, akkor hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt is. Ekkor már teljes erőbedobással gyúrhatjuk a tésztát. Addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Elképzelhető, hogy még kell egy picit lisztezni. Akkor van kész, ha összeáll egy kis labdává, és leszedte az ujjainkról a ragacsos tésztarészeket. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: meghámozzuk, lereszeljük az almát a nagy lyukú reszelőn. Meglocsoljuk a citromlével, ráreszeljük a citromhéjat. Megszórjuk a cukrokkal, fahéjjal, keményítővel és jól elkeverjük. A keményítő azért kell, hogy az almából a nedvességet felszívja, és a citrom- ill. almalé ne áztassa el a tésztát. A diót ledaráljuk, de maradhatnak benne nagyobb darabkák is, nem kell porrá zúzni. Összekeverjük egy kis barnacukorral és egy kis fahéjjal, majd annyi tejszínnel, hogy éppen ellepje a diót. Nem kell, hogy a diódarabok ússzanak a tejszínben. Itt a tejszínnek összefogó, krémesítő szerepe van. Pár percig alacsony lángon főzzük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 28 cm-es pitetálat kivajazunk, kilisztezünk. A pitetésztát egy kis liszttel megszórva (alatta is) kinyújtjuk úgy fél cm vastagra. Vágjunk ki belőle egy nagyobb kört, mint amekkora a piteformánk alja. Helyezzük a tésztát a forma közepére, és húzzuk fel a tésztát egészen a peremre is, mert ezt a részt majd vissza fogjuk hajtani. Kenjük meg a tésztát a diókrémmel, majd jöhet az alma is. A maradék tésztát ismét nyújtsuk ki, és vágjunk egy akkora kört, mint a piteformánk. Ezt helyezzük az almára, ez lesz a teteje. Az alsó tészta széleit hajtsuk rá a felső tésztára, és a széleinél nyomkodjuk össze. A sütés közben gőz keletkezik a pite belsejében, ez jó, ha valahol távozni tud. Ezért szoktak az almás pitére kis lyukakat vágni, vagy villával alaposan megszurkálni. A piténket megkenjük egy felvert tojással, hogy szép legyen a teteje, és mehet a sütőbe. Kb. 40 perc alatt készre sül.

Szóljon hozzá