Hozzávalók

4 fő
20 dkg lazacfilé
fél dl olívaolaj
3 dkg vaj
fél szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
5 dkg füstölt lazac
10 dkg friss csalánlevél
1 ek kurkuma vagy kevés sáfrány
fél dl fehérbor
 só, bors
 
 A tésztához:
30 dkg liszt
5tojás
  • 30-60 perc
  • Közepes
  • Drága
  • Átlagos

Hasonló receptek

Csalános-lazacos tészta

  • csalanos_lazacos_teszta_rd

A csalánt úgy ismerjük, mint gyógynövényt – legfeljebb tea formájában fogyasztottuk eddig. Pedig a csalánlevél vízhajtó és gyulladáscsökkentő, emellett epe- és májbántalmak esetén is hatékony segítség lehet. A lazac pedig telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek – egyebek mellett – segítenek alacsonyan tartani a koleszterinszintet.

A lisztből, két egész tojásból és három tojássárgájából tésztát gyúrunk. Fél-egy órát pihentetjük, majd nyújtjuk. A póréhagymát és a fokhagymát felszeleteljük, és megpirítjuk az olívaolajon. Hozzáadjuk a nyers, nagy kockákra darabolt lazacot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kurkumával, és felengedjük a fehérborral. Jól megkeverjük. A csalánleveleket forró vízbe mártjuk, leforrázzuk. Néhány perc után a tejszínt a lazacos keverékhez öntjük, apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, és hozzáaprítjuk a csalánlevelet is. A frissen kifőzött tésztát összeforgatjuk a raguval, tálaláskor csíkozott füstölt lazacot helyezünk a tetejére. 

Szóljon hozzá