Hozzávalók

3-4 fő
 
  • 2 óra felett
  • Közepes
  • Olcsó
  • Magas

Hasonló receptek

  • Aranka mákos sütije

    A töltelékhez: 30 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 2 dl tej, 1 db citrom, 2 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, kevés fahéj, 2 db tojás, 10 dkg...

    tovább
  • Angol - Puding

    A tojásokat olvasztott vajjal kikeverjük, majd szépen folyamatosan a többi  hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Belereszeljük a sárgarépát és az almát és...

    tovább
  • Ananászos gyümölcs torta

    A félbevágott piskótalapokat ananászlével összekevert narancslikőrrel összekeverünk és eláztatjuk. A tejszínből habot készítünk, amit aztán összekeverünk az...

    tovább

Aranygaluska és Ferdinánd kalács

  • aranygaluska_es_ferdinand_kalacs

5 deka élesztőt, 2 kávéskanál cukorral tejben felfuttatunk. 1 kg lisztben 10 deka margarint elmorzsolunk, hozzáadunk 1 tojást, 2 csapott teáskanál sót, 1/2  liter tejet és a felfuttatott élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, belisztezzük és leterítve kelesztjük körülbelül 40 percet. Az aranygaluskához a tészta felét evőkanállal  kiszaggatjuk, olvasztott vajban vagy zsírban megforgatjuk, és egy kivajazott, zsírozott magas lábasba tesszük, majd soronként megszórjuk darált cukros dióval. Addig folytatjuk, amíg a lábas félig megtelik, ezután kelni hagyjuk.

A Ferdinánd-kalácshoz a tészta másik felét szögletesre, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 20 deka vajat és 20 deka porcukrot kikeverünk 1 csomag vaniliás cukorral, és a tésztát lekenjük vele. Feltekerjük, majd 4 centiméteres darabokra vágjuk, majd kivajazott, zsírozott lábasba rakjuk a szeleteket, majd a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztákat először  200 fokon 20 percig, majd 150 fokon 25 percen keresztül  a sütőben készre sütjük.

Szóljon hozzá