Hozzávalók

3-4 fő
30 dkg arborio vagy carnaroli rizs
7 dl csirkealaplé
3 dl száraz fehérbor
10 dkg dolce gorgonzola
1 csomag apró mozzarella
 
 zsemlemorzsa
2tojás
 finomliszt
 napraforgó olaj
  • 30-60 perc
  • Közepes
  • Közepes
  • Magas

Hasonló receptek

  • Angol reggeli

    A vaj felét alaposan kikeverjük sóval, borssal, pici mustárral és vágott petrezselyemmel.Az egyik serpenyőben megpirítjuk a sonkák egyik felét, majd...

    tovább
  • Baracklekváros omlett

    A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat. Belereszeljük egy citrom héját, és hozzákeverjük a lisztet.Egy serpenyőben...

    tovább
  • Almás márványsajtos toast

    A toast kenyereket megpirítjuk. Egyik felüket vékonyan megkenjük vajjal. Az almákat kimagozzuk, és felkarikázzuk. A kenyerekre ráteszünk két-két almakarikát,...

    tovább

Arancini

  • Arancini

Az alaplevet felmelegítem, a bort egy pohárba kimérem. A rizottónak való rizst egy vastag aljú (szendvicstalpú) serpenyőbe öntöm és közepes láng mellett hagyom, hogy átmelegedjen. Amikor már kézmeleg a rizs, akkor hozzáadom a bor felét, majd elkezdem finoman kevergetni. Ahogy a rizsről elfő a bor, úgy adok hozzá egy merőkanálnyi alaplevet, majd ahogy ez is elfő, jöhet a következő. Közben folyamatosan kevergetem a rizst, s az alaplé fűszerezésétől függően sóval, borssal ízesítem. Amikor már az összes alaplevet és a maradék bort is elhasználtam és a rizs elkészült, akkor egy nagyobb tepsiben vagy fémtálcán kiterítem, s hagyom, hogy langyosra hűljön. Amíg hűl a rizs, addig a gorgonzolát felkockázom, a mozzarellagolyókat pedig elfelezem, egy tálba kiöntöm a lisztet, egy másikba a morzsát készítem elő, s egy közepes méretű tálban elhabarom a panírozáshoz elengedhetetlen tojásokat. A rizsből vizes kézzel gombócokat formálok, majd a közepüket megtöltöm sajttal, s kétszer alaposan bepanírozom őket. Amikor az összes gombóccal kész vagyok, akkor egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítek, s folyamatos mozgatás mellett aranybarnára sütöm a rizsgombócaimat.

Szóljon hozzá