Hozzávalók

3-4 fő
15 dkg liszt
1 tk
1 ek cukor
60 g vaj
4-5 ek hideg víz
60 g zabkeksz
 
1,5 kg alma
70 g barna cukor
2 ek frissen facsart citromlé
2 tk őrölt fahéj
½ tk őrölt gyömbér
½ tk
3 dl cider (vagy almalé)
1vaníliarúd
2 ek kandírozott gyömbér
2 ek kukoricakeményítő
1tojás
2 ek hideg vaj
 barnacukor a szóráshoz
  • 60-120 perc
  • Közepes
  • Olcsó
  • Magas

Hasonló receptek

  • Ananászos gyümölcs torta

    A félbevágott piskótalapokat ananászlével összekevert narancslikőrrel összekeverünk és eláztatjuk. A tejszínből habot készítünk, amit aztán összekeverünk az...

    tovább
  • Aranka mákos sütije

    A töltelékhez: 30 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 2 dl tej, 1 db citrom, 2 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, kevés fahéj, 2 db tojás, 10 dkg...

    tovább
  • Angol - Puding

    A tojásokat olvasztott vajjal kikeverjük, majd szépen folyamatosan a többi  hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Belereszeljük a sárgarépát és az almát és...

    tovább

Almás pite gyömbérrel, ropogós tésztával

  • Almas_pite_gyomberrel_ropogos_tesztaval

A lisztet robotgépben összedolgozzuk a hideg vajjal, a sóval és a cukorral és annyi vízzel, amitől összeáll. Fél órára behűtjük. Közben a kekszet késes robotgépben finomra daráljuk.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Cukorral, őrölt fahéjjal és gyömbérrel, kevés sóval és citromlével ízesítjük. Legalább egy órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
Közben a cidert elkeverjük a vanília kikapart magjával és beforraljuk egyharmadára. Az almáról leöntjük a kieresztett levét, a ciderhez adjuk és ezzel együtt addig forraljuk, amíg 1 dl folyadékunk marad csak. A kukoricakeményítőt feloldjuk 3 ek vízben és az almaléhez adjuk. Kb. 1 percig főzzk, amíg egészen besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni, majd összeforgatjuk az almaszeletekkel és a vékony szeletekre vágott kandírozott gyömbérrel.
A gyúródeszkára kiszórjuk a finomra darált kekszet (liszt helyett) és a tészta 2/3 részét kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy mélyebb piteformát, a széleit megkenjük felvert tojással. A tölteléket elsimítjuk benne és a vajat kis darabokban elosztjuk rajta. A maradék tésztát is kinyújtjuk, a pite tetejére tesszük, a széleken összenyomkodjuk a két tésztát. A tészta tetejét megkenjük tojással, majd bemetsszük, hogy sütés közben ki tudjon szabadulni a keletkező gőz. Megszórjuk barna cukorral és 10 percre a mélyhűtőbe tesszük. 190 fokra előmelegített sütőben 1,5-2 órát sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Szóljon hozzá