Hozzávalók

3-4 fő
 A marhasülthöz:
2 kg csontos marha rostélyos
2 ek olívaolaj
2 ek őrölt kávé
10 dkg barnacukor
½vaníliarúd kiakpart magja
1/2 tk cayenne bors
 
 frissen őrölt bors
 
 A kelbimbóhoz:
4 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
40 dkg kelbimbó
1 dl száraz sherry vagy fehér bor
1 ek magos dijoni mustár
 
 frissen őrölt bors
 
 A polentához:
20 dkg kukoricadara
1 l víz
10 dkg juhtúró
5 dkg vaj
1 tk
  • 60-120 perc
  • Közepes
  • Közepes
  • Átlagos

Hasonló receptek

Ünnepi marhasült polentával és kelbimbóval

  • Unnepi_marhasult_polentaval_es_kelbimboval

Egy tálban összekeverjük a kávét, a sóval, borssal, a barnacukorral, a cayenne borssal és a vaníliarúd kikapart magjaival. A száraz pácot a húsra kenjük. A csontos oldalával lefelé hőálló edénybe tesszük és 30 percig hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. A sütőt 230 fokra előmelegítjük. 
A húst a sütőbe tesszük és 15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet levesszük  160 fokra és további 1,5-2 órát sütjük. Kivesszük a sütőből és deszkán pihentetjük legalább 20 percig szeletelés előtt.
A kelbimbót megmossuk, végeit levágjuk, sérült külső leveleit leszedjük. A bimbókat kettévágjuk, egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk és rádobjuk a megtisztított kelt. 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát és újabb 1 percig pirítjuk. Ezután felöntjük a sherryvel vagy a borral és magas lángon tovább főzzük, amíg az alkohol elpárolog. Ekkor hozzákeverjük a magos mustárt, és már csak éppen addig főzzük, amíg összemelegszik a mustárral,  közben sózzuk, borsozzuk. 
A polentához a vizet felforraljuk, sózzuk és megvárjuk, amíg újra felforr. Lassan beleszórjuk a kukoricadarát és 5 percig keverjük közepesen alacsony láng felett. Néha megkeverve addig főzzük, amíg a dara megpuhul és elválik a lábos oldalától. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a puha vajat és a juhtúrót. Tálalásig melegen tartjuk, a tetejére nedves sütőpapírt teszünk, hogy ne bőrösödjön.

Szóljon hozzá