Hozzávalók

3-4 fő
 Hozzávalók 6-8 személyre egy 24 cm-es piteformához:Az omlós tésztához:
20 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1tojás
1csapott teáskanálnyi só
1 evőkanál jéghideg víz
 
 A zöldséges töltelékhez:
20 dkg sütőtök
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
2ág friss kakukkfű
0,5 dl olívaolaj
15 dkg puha kecskesajt
15 dkg mascarpone
1tojás sárgája
 Só, bors
4nagyobb füge
1 ek méz
½ tk chilipehely
  • 60-120 perc
  • Közepes
  • Közepes
  • Magas

Hasonló receptek

  • Zöldséges vajkrém

    A vajon a zöldségeket megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Kihűtjük, majd a vajba keverjük. Habzsákba töltjük, alufóliára nyomjuk, hengert készítünk belőle és...

    tovább
  • Zöldséges samosa

    A samosa töltelékének az elkészítéséhez felkockázunk 1 édesburgonyát és megfőzzük. 1/2 vöröshagymát napraforgó olajon megpárolunk, hozzáadunk 1 db apró kockára...

    tovább

Sütőtökös, kecskesajtos tart fügével

  • Sutotokos_kecskesajtos_tart_fugevel

A tészta elkészítéséhez egy keverőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a hűtőhideg, darabokra vagdosott vajat és a sót. Robotgéppel az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá válik. Ekkor beleütünk egy egész tojást, majd hozzáöntjük a kanálnyi jéghideg vizet, és az egészet gyors fokozaton homogén tésztává dolgozzuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. 30 percig pihentetjük a hűtőszekrényben, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd beleborítjuk a sütőpapírral kibélelt piteformába. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket levágjuk.  Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd sütőpapírral vagy alufóliával beborítjuk, és száraz borsót vagy babot töltünk rá nehezékként az elősütéshez. 
A sütőtököt 1 cm-es kockákra, a lilahagymát pedig négybe vágjuk, tepsibe tesszük, mellérakjuk héjastul az egészben hagyott fokhagymát és a kakukkfű-ágakat, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk és 190 fokos sütőben sütni kezdjük úgy, hogy mellé rakjuk a nehezékkel kibélelt tésztát is. A tésztát 15 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a nehezéket fóliástól, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. A zöldségekkel együtt kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk és közben elkészítjük a sajtos alapot: a kecskesajtot, a mascarponét és a tojássárgáját kevés feketeborssal alaposan kikeverjük. Ezt belekanalazzuk a tésztába, elrendezzük rajta az elősütött zöldségeket és a negyedelt fügéket. Egy kevés mézzel meglocsoljuk a fügeszeleteket és meghintjük a chilipehellyel. Az egészet visszatesszük a sütőbe újabb 15 percre, tálalás előtt pedig hagyjuk kicsit lehűlni, hogy szeletelhető legyen.

Szóljon hozzá