Somlói Galuska

Min: 120 perc
Nehéz
Közepes
Átlagos

Elkészítés

Három vékony piskótalapot sütünk, egy sima sárgát, egy diósat és egy kakaósat. Elkészítjük a sárga krémet: Az aranysárga színű, erősen vaníliás ízű és illatú krémhez a tojássárgáját elkeverjük a tej negyed részével, majd hozzáadjuk a lisztet, és sima péppé dolgozzuk. A visszamaradt tejet a cukor felével és a vaníliarúddal felforraljuk, és ráöntjük a tojásos pépre. Nyílt lángon, habverővel keverve addig főzzük, míg besűrűsödik. Közben a tojásfehérjéből a cukor másik felével kemény habot verünk, és a még forró sárgakrém főzetbe lazán belekeverjük. Megfőzzük a csokoládéöntetet: a vizet a cukorral felforraljuk, habverővel belekeverjük a kakaóport és a rumot, majd hűtőben kihűtjük. Felfőzzük a szirupot is: a vizet a cukorral, a mazsolával és a rummal. Ha minden kész, összeállíthatjuk, a Somlóit. Egy tepsibe vagy üvegtálba alulra tesszük a diós piskótát, meglocsoljuk a sziruppal, majd megkenjük a krém 1/3-dával. Utána jöhet a kakaós piskóta, a szirup, a krém, és végül a sárga piskóta, a sziruppal és a krémmel. A tetejét hintsük meg kakaóporral, majd hűtőben pihentessük egy éjszakát. Tálalás: a tejszínt kevés cukorral kemény habbá verjük. A somlóiból evőkanál segítségével „galuskát” szaggatunk, rácsorgatjuk a csokoládéöntetet, a tetejére tejszínhabot nyomunk, és meghintjük egy kis darált dióval.

vissza a listára