Hozzávalók

3-4 fő
1 kg alma
50 dkg vaj
70 dkg finomliszt
4tojás sárgája
csipet
8 ek víz
10 dkg nádcukor
2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt kardamom
1 maréknyi aranymazsola
1-2 marék zsemlemorzsa
  • 30-60 perc
  • Közepes
  • Olcsó
  • Magas

Hasonló receptek

  • Angol - Puding

    A tojásokat olvasztott vajjal kikeverjük, majd szépen folyamatosan a többi  hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Belereszeljük a sárgarépát és az almát és...

    tovább
  • Almásrétes

    Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, a felesleges levét kinyomkodjuk. A baracklekvárral, fahéjjal, szegfűszeggel összekeverjük (amennyiben mazsolát szánunk...

    tovább
  • Ananászos gyümölcs torta

    A félbevágott piskótalapokat ananászlével összekevert narancslikőrrel összekeverünk és eláztatjuk. A tejszínből habot készítünk, amit aztán összekeverünk az...

    tovább

Nagymama almás pitéje

  • Nagymama_almas_piteje

A lisztet kimérem, hozzáadom a sót, majd a kockára vágott vajat, s azzal elmorzsolom. A tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadom a kellő mennyiségű vizet és elkeverem. A folyadékot a tésztához öntöm, majd addig gyúrom, amíg rugalmas, homogén felületűvé nem válik. Ekkor folpackba vagy alufóliába csomagolom és legalább egy fél órára a hűtőbe teszem, hogy a vaj visszakössön.
Amíg hűl a tészta, addig 200 fokra előmelegítem a sütőt, a tepsit sütőpapírral kibélelem, s az almákat megpucolom, magházukat kiszedem, majd legyalulom. 
A kihűlt tésztát két egyforma darabra vágom, az egyiket finoman lisztezett felületen, a tepsinek megfelelő méretűre nyújtom, abba belefektetem. A tésztát zsemlemorzsával megszórom, majd ráhalmozom az almát, bőven meghintem mazsolával, őrölt kardamommal és a fahéjjal fűszerezem. Ezt követően a másik tésztadarabot is kinyújtom, az almás töltelékre fektetem, a széleit eldolgozom, egy nagyobb villával pedig több helyen belyuggatom a tetejét, hogy a felesleges gőznek sütés közben legyen hol távoznia. Legvégül habart tojással finoman lekenem, s addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.

Szóljon hozzá