Hozzávalók

3-4 fő
300 g cukor
250 g vaj, valamint további 1,5 evőkanál a sütőforma kikenéséhez
4tojás
2nagy citrom reszelt héja
Csipetnyi tengeri só
300 g liszt (olasz Tipo “00” a legjobb)
20 g sütőpor
125 ml teljes tej
50 g apróra vágott mogyoró
 Limonádé a locsoláshoz:
3 dl víz
3citrom leve
8 evőkanál cukor
  • 30-60 perc
  • Közepes
  • Közepes
  • Magas

Hasonló receptek

  • Angol - Puding

    A tojásokat olvasztott vajjal kikeverjük, majd szépen folyamatosan a többi  hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Belereszeljük a sárgarépát és az almát és...

    tovább
  • Aranka mákos sütije

    A töltelékhez: 30 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 2 dl tej, 1 db citrom, 2 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, kevés fahéj, 2 db tojás, 10 dkg...

    tovább
  • Ananászos gyümölcs torta

    A félbevágott piskótalapokat ananászlével összekevert narancslikőrrel összekeverünk és eláztatjuk. A tejszínből habot készítünk, amit aztán összekeverünk az...

    tovább

Mamma Agata citromos sütije

  • Mamma_Agata_citromos_sutije

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük a vajat egy keverő tálban legalább két percig. Majd adjuk hozzá a cukrot, és tovább keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Ezután hozzáadjuk egyesével, folyamatos keverés mellett a tojásokat, a sót, reszelt citromhéjat. Majd pedig felváltva, negyed adagokban adjuk hozzá a lisztet, sütőport, tejet - azaz negyed adag liszt és sütőpor, utána negyed adag tej, utána megint liszt és sütőpor és így tovább.
Ha minden belekerült, közepes sebességgel addig keverjük tovább, amíg mousse-szerű, könnyű hab nem lesz belőle.
Megjegyzés: A sütőpor hozzáadása után már ne keverjük túl sokáig.
Kenjük ki vajjal a bordázott sütőformát, szórjunk bele lisztet, a felesleget öntsük ki, csak ami megtapad a vajban, az maradjon. Ezután a tésztát a kivajazott formába töltjük, és előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Míg a sütemény sül közben elkészítjük a limonádét.
Kinyomjuk a citromok levét egy kancsóba. Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a vizet.
Sütés után kivesszük a sütit a sütőből és két órán keresztül állni hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Utána egy tányér segítségével, amit a forma aljára szorítunk, óvatosan kirázogatjuk a formából, ha sikerült, mehet is egyből vissza a formába.
Megjegyzés: Ha nem akar kijönni, visszatesszük pár percre a sütőbe és utána próbáljuk meg újra.
30 perc alatt, az újra formában lévő süteményre három egyenlő adagban, 10 percenként szép fokozatosan, egyenletesen öntsük rá a limonádé nagy részét, hogy felszívja a tészta. Végül kiborítjuk egy tálra a sütit, és ráöntjük a tetejére a maradék limonádét.
Ha túl száraznak tűnik, kaphat még limonádét. Apróra vágott mogyoróval meghintve tálaljuk, citrommal dekorálhatjuk.

Szóljon hozzá