Hozzávalók

3-4 fő
55 dkg liszt
10 dkg cukor
2 evőkanál szárított élesztőpor
1teáskanál só
1citrom reszelt héja
3 egész tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
 Töltelék:
15 dkg olvasztott étcsokoládé
12 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
3 dkg keserű kakaópor
1teáskanál só
 (nálam: 1 teáskanál őrölt kardamom)
10 dkg dió, durvára vágva
 
 Tetejére szirup:
25 dkg cukor
1,5 dl víz
  • 60-120 perc
  • Közepes
  • Közepes
  • Magas

Hasonló receptek

  • Csokis kalács

    A hozzávalókat robotgépben összedagasztjuk, és egy napig a hűtőben kelesztjük. A csokit és vajat vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a kakaót és a...

    tovább
  • Kürtös kalács

    1 és egy negyed kiló finomlisztet 0,5 liter tejjel, 1 csomag szárított élesztővel, 3 db egész tojással, 1 tojássárgájával, 0,5 evőkanál sóval, 15 deka vajjal...

    tovább
  • Szilvás, tonhalas és padlizsános hámán táska

    A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a cukorral, majd a többi hozzávalóval gyorsan összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük. Kb. 5 mm...

    tovább

Jeruzsálemi kalács

  • Jeruzsalemi_kalacs

Mind a tésztát mind a tölteléket előző este érdemes előkészíteni. A tésztához egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a kristálycukrot, az élesztőport, a sót, a reszelt citromhéjat (narancshéjat is használhatunk), majd hozzáadjuk a három tojást, a vizet. Elektromos kézimixer dagasztókarjával (vagy robotgépben) összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta szépen összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára (de legalább néhány órára) a hűtőbe tesszük, reggelre pont megkel. A tölteléket is előkészítjük (így praktikus, de ezt készíthetjük frissen másnap is): vízgőz fölött felolvasztjuk együtt a feldarabolt csokoládét és vajat. Tálkában csomómentesen összekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót (és a kardamomot). Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és vajat, összekeverjük. Hűtőbe tesszük. (másnapra megdermed, úgyhogy vízgőz fölött, vagy mikróban kicsit fel kell melegíteni, hogy kenhető, de nem folyós masszává olvadjon vissza.) Másnap reggel a tésztát (és a tölteléket is) két részre osztjuk (érdemes mérlegen lemérni, hogy a két adag valóban egyforma legyen). Az egyik bucit lisztezett gyúródeszkán 40x30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dióval, a kandírozott narancshéjjal. Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük. Most éles késsel hosszában félbevágjuk, majd hosszában, három egyenletes szakaszban összefonjuk. Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Megismételjük a másik adag tésztával és töltelékkel. Huzatmentes helyen 1 óráig kelesztjük. 190C fokos sütőben 30 percig sütjük. Közben kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet, langyosra hűtjük, majd a forró kalácsot ezzel meglocsoljuk. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.

Szóljon hozzá