Hozzávalók

3-4 fő
600 g liszt
20 g élesztő
50 g cukor
2,5 dl víz
1 dl olaj
2tojás
1 tk
1 ek mák vagy szezámmag
  • 2 óra felett
  • Közepes
  • Olcsó
  • Magas

Hasonló receptek

  • Krumplis kifli

    Futtassunk meg 5 dkg élesztőt egy dl langyos cukros tejben. Közben a forró krumplit krumplinyomóval törjük át, szórjunk rá fél...

    tovább
  • Vajas kifli

    Az élesztőt elkeverjük az aludttejjel és a cukorral. A lágy vajat a liszttel összedagasztjuk, majd a sót is hozzáadjuk. Ehhez öntjük az aludttejet és újra...

    tovább
  • Fonott kalács

    Az élesztőt kevés cukorral eldörzsöljük, majd 0,5 dl langyos tejjel 5 percig kelesztjük. Ezután a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal, a...

    tovább

Barhesz

  • Barhesz

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést alakítunk. A cukrot elkeverjük az élesztővel és a víz felével. A liszt közepébe öntjük és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű legyen.
Letakarjuk, és langyos helyen pihentetjük kb. 10 percig, amíg felfut az élesztő. Ezután hozzáadjuk a maradék vizet, az olajat, a tojásokat, és a sót. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg sima nem lesz és elválik az edény falától. Langyos helyen letakarva 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, megfelezzük a tésztát, majd mindegyiket 4-4 egyenlő részre osztjuk. Hosszúkásra, vagy kerekre (ünnepekkor) fonjuk, majd kilisztezett tepsire tesszük, letakarjuk és langyos helyen 30 percig ismét kelesztjük. Megkenjük felvert tojással, megszórjuk mákkal vagy
szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Szóljon hozzá