Hozzávalók

3-4 fő
 A fánktésztához:
10 dkg vaj
10 dkg margarin
2 dl víz
1 csipet
1 ek. kristálycukor
20 dkg liszt
5 db L-es méretű vagy 6 db S, M méretű tojás
 A krémhez:
3,5 dl tej
1,5 dl tejszín
7,5 dkg cukor
1vaníliarúd
1 egész tojás
3tojás sárgája
40 g keményítő
 A csokimázhoz:
1,5 dl tejszín
20 dkg étcsoki
  • 60-120 perc
  • Nehéz
  • Közepes
  • Magas

Hasonló receptek

  • Aranka mákos sütije

    A töltelékhez: 30 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 2 dl tej, 1 db citrom, 2 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, kevés fahéj, 2 db tojás, 10 dkg...

    tovább
  • Angol - Puding

    A tojásokat olvasztott vajjal kikeverjük, majd szépen folyamatosan a többi  hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Belereszeljük a sárgarépát és az almát és...

    tovább
  • Ananászos gyümölcs torta

    A félbevágott piskótalapokat ananászlével összekevert narancslikőrrel összekeverünk és eláztatjuk. A tejszínből habot készítünk, amit aztán összekeverünk az...

    tovább

Apácafánk

  • Apacafank

A vajat, margarint feltesszük a vízzel egy edényben. Amikor gyöngyöződni kezd, tegyük bele a cukrot és egy csipet sót, majd szórjuk bele az összes lisztet és egy fakanállal keverjük el csomómentesre.
Amikor már kis golyóvá vált a tésztánk, még egy percig hagyjuk a tűzön az edényt és kevergessük, égessük a tésztát. A tojásokat kézi mixerrel keverjük hozzá a tésztához.
A tésztát habzsákba töltjük, és az egyik gáztepsire nagyobb halmokat nyomunk, a másikra pedig kisebbeket, így a különböző méretek egyenletesen fognak megsülni.
Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük a fánkokat, kb. 12-15 percig, aztán levesszük 180 fokra. Mielőtt betolnánk a sütőbe, fröcsköljük meg egy kis vízzel, mert ettől a gőztől fognak majd megemelkedni.
A tejet és a tejszínt egy edénybe öntjük, majd belekaparjuk a vaníliarúd magjait, és feltesszük alacsony lángon főni. Mikor forrni kezd, húzzuk le a tűzről.
Az egész tojást és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd két részletben a keményítőt is hozzáadjuk. Keverjük szép fényesre, csomómentesre.
Ekkor a tojásos keverékhez adjuk a tejet, szépen, lassan csurgatva, hogy a tojások ne kapjanak hősokkot. Folyamatosan kevergessük!
Ezután az egész mehet vissza az edénybe, és irány újból a tűzhely. Itt is folyamatosan kevergetni kell, hogy ne kapjon oda, és ne legyen csomós. Pár perc, és a krém besűrűsödik. Amikor hűtjük a krémet, nyomkodjunk a tetejére egy folpack darabot, ezzel megakadályozzuk, hogy "bőr" képződjön a krém tetején.
A tejszínt feltesszük melegedni, és mikor forrni kezd, lehúzzuk, és a csokira öntjük.Habverővel, spatulával elkeverjük.
Mielőtt a fánkokat belemártanánk a csokiba, ezt is ki kell hűteni, de ne annyira, hogy nagyon megdermedjen!
A kisebb fánkokkal kezdjük a csokibamártást. Amikor a nagyokat mártjuk, egyből rá kell tennünk egy kicsit, hogy a csokimáz odaragassza.
A két fánk találkozásához pici csillagcsövű habzsákból kis tejszínhabpöttyöket nyomunk.

Szóljon hozzá