Hozzávalók

4 fő
1tyúk vagy 4 comb
2 db alma
2 db körte
 olaj
5vékony szelet kenyérszalonna
15 dkg köles
0,5 liter húsleves
1 csokor petrezselyem
 
 fehérbors
 
  • 30-60 perc
  • Könnyű
  • Közepes
  • Átlagos

Hasonló receptek

  • Babos káposzta bográcsban - Háromfa

    A sertészsírt bográcsban felhevítjük, a vöröshagymát apró kockákra vágva hozzátesszük, enyhén megsózzuk és megpároljuk. Hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát, a...

    tovább
  • Aszalt szilvás sertésszűz

    Sós, forró vízbe szórjuk a darabolt póréhagymát, a zöldfűszereket és egy kevés vajat. Borsozzuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a rizst. Fehérbort forralunk és...

    tovább

Almával-körtével sütött gyöngytyúk kölessel - a Pannonhalmi Apátság Pincészetének 2004-es Tricollis Cuvée-jéhez

Az előkészített húsdarabokat borsozzuk, és enyhén sózzuk. Kevés olajon mindkét oldalát elősütjük, majd a húsdarabokat beborítjuk a szalonna szeletekkel. Tepsibe helyezzük, és mellétesszük a darabokra vágott almát és a körtét. Meglocsoljuk kevés alap lével és pár csepp Tricollis Cuvée-vel. Alufóliával lefedve 170°C fokon 30-40 percig sütjük.

Utána eltávolítjuk a fóliát és levesszük a szalonnadarabokat a húsokról. Így sütjük pirosra a tyúkot.

A körethez olajon megpirítjuk a kölest, aprítunk bele sok petrezselymet és öntünk hozzá 0,5 dl Tricollis Cuvée-t. Ha elpárolgott a bor, meleg húslevessel elkezdjük felöntögetni. Mindig csak apránként, hogy kásaszerű maradjon, ne álljon össze, mint a rizs, ha elkészült.

Tálaláskor a köleskását a tányér közepére tesszük, rá a húsdarabokat, és mellékanalazunk a finom almás-körtés szószból.

Szóljon hozzá