Műsoraink A-Z-ig

Műsoraink

Mediterrán ízek Yotam Ottolenghi-vel

Adás

Ez a műsor a következő négy hétben nincs adáson.

Mediterrán ízek Yotam Ottolenghi-vel

  • ottolenghis_mediterranean_feast
Yotam Ottolenghi a mediterrán térség déli és keleti tájait járja be, hogy e távoli vidékek konyhaművészetének világát elhozhassa a mi háztartásunkba is.

Yotam útja Marokkó leginkább nyüzsgő városában, Marrákesben kezdődik, ahol felfedezi a tadzsin titkait és felkutatja az legízletesebb utcai ételeket. Yotam ezután ellátogat Isztambulba, ahol fűszeres marhahússal megszórt pizzát, valamint garnélás-tintahalas rakott ételt készít paradicsommal és sajttal, de csinál tejszínes articsókát, baklavát és fahéjas tejberizst is. Észak-Afrika egyik legnépszerűbb üdülőhelyén Yotam frissen fogott halakon él, felfedezi a pokolian csípős harisszát övező nemzeti megszállottságot, majd megkóstolja a pikáns merguez kolbászt is. Végül Tel-Avivban hősünk felkutatja Izrael legfrissebb termékeit, különlegesen elkészített tenger gyümölcseit kóstol, majd a legmenőbb szakácsokkal készít el néhány finom fogást.

A sztárszakács ezúttal a Földközi-tenger négy legszebb szigetére látogat el: Korzikára, Szardíniára, Mallorcára és Krétára, ahol feltárja e gasztronómiai gyöngyszemek ételeit, ízeit és titkait.

Yotam a mediterrán térség gyöngyszemeire utazik, amelyek már gyermekkorában magukkal ragadták képzeletét. A lélegzetelállító operatőri munkának és az elképesztő ételfotóknak hála pedig mi is követjük őt. Ebben a sorozatban Yotam azt kutatja, hogy a Földközi-tenger szigetei, a nyugat és kelet közötti hódítások és kereskedelem kényének-kedvének kitéve, hogyan olvasztották magukba és formálták saját képükre annak a számos civilizációnak, birodalomnak és nemzetnek az ételeit, amelyek megfordultak partjaikon – olyan fogásokat létrehozva, amelyek bár magukon hordozzák a szigetek viharos történelmének jegyeit, mégis nagyon helyi jellegűek és egyediek. Az utazás Szardínia és Korzika vad és zord szépségének felfedezésével indul, majd délre kalandozunk a Baleár-szigetek felé, a mandulaligetekkel borított Mallorcára, végül tovább Kréta sokszínű szigetére.

A sorozat folyamán Yotam találkozik a legmenőbb séfekkel és helyi konyhahősökkel, megtapasztalja a szigetek elképesztő ételkínálatát, valamint új és izgalmas ízeket ismer meg, hogy aztán ötvözhesse őket a hagyományos és időtlen klasszikusokkal. A műsor azonban nem csupán lenyűgöző receptek egymást követő sorából áll; a történelmet is visszafejtjük az asztalokra kerülő tányérokból.