Műsoraink A-Z-ig

Műsoraink

Egy duci hölgy és a 18. századi konyha

Adás

Ez a műsor a következő négy hétben nincs adáson.

Egy duci hölgy és a 18. századi konyha

  • clarissa_and_hannah_glasse
Sokak Mrs Beetont tartják az angol konyha szülőanyjának, de Clarissa Dickson Wright kitart véleménye mellett, miszerint Hannah Glasse volt az, aki forradalmasította az angol étkezési szokásokat.

Glasse híres szakácskönyve, a The Art of Cookery („A főzés művészete”) 50 év alatt 33 kiadást ért meg, és ez volt a 18. század legnagyobb bestseller szakácskönyve. A könyv azon túl, hogy megismertette a nagyközönséggel a kifinomult étkezés alapjait, Hannah Glasse-t is a főzés koronázatlan királynőjévé tette a feltörekvő középosztály köreiben.

A ma ismert „dinner party”, a meghívott vendégekkel elköltött vacsora intézménye is Glasse nevéhez fűződik, és azzal, hogy megtanította a háziasszonyokat a főzés fortélyaira, a konyhai kifinomultság és stílus kulcsát is a kezükbe adta.

Ebben a pazar dokumentumfilmben Clarissa Dickson Wright felfedezi, milyen lehetett egy 18. századi konyhában főzni vezetékes víz, gáz vagy áram nélkül. Ráadásul Hannah Glasse egyik legnagyobb hatású receptjét teszi próbára a fent említett körülmények között, ami nem más, mint az első Angliában megjelent curry recept. Vajon az elkészült fogás a mai kor ínyenceinek elvárásait is ki tudja elégíteni?

Ma ott van Angliának Delia Smith és Nigella Lawson, de Hannah Glasse volt a brit konyha első igazi istennője és Nagy-Britannia első sztárszakácsa.