fit-tropics

Receptek a női szervezet egészségéért

Hasonló receptek

  • Zöldségekkel sült csirke

    A csirke combot sóval, borssal, és citromlével ízesítjük. Tepsibe rakjuk, körbe szórjuk a nagyobb darabokra vágott, óvatosan megsózott zöldségekkel és 1 dl...

    tovább
  • Paella tenger gyümölcseivel

    Két feldarabolt csirkecombot forró olívaolajon, kicsit megsózva pirítani kezdünk, majd hozzáadjuk a paella rizst és rövid ideig együtt pirítjuk. Felöntjük...

    tovább
  • Sárgaborsó leves kókusztejjel

     Egy csipetnyi egész római köményt, feketemustármagot és koriander magot szárazon megpirítunk, és mozsárban porrá zúzunk. Egy fél fej apróra vágott...

    tovább

Receptek a női szervezet egészségéért

Életünk folyamán a szükséges vitaminok mennyisége folyamatosan változik.
Különösen igaz ez a nőkre, akiknek várandóság alatt a születendő gyermek igényeire is oda kell figyelniük.
A női szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy elég vashoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jusson.
A vas a hemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben és jó tudni, hogy a vas könnyebben felszívódik, hasznosul, ha elegendő C-vitamin párosul hozzá.
Akár tabletta formájában is pótolhatjuk a vasat, de a legjobb, ha természetes úton, egészséges élelmiszerekkel visszük be a szervezetünkbe.
Minden vitaminnak nagy jelentősége van, azonban három vitamin – a B6, a B12, és a folsav - különösen fontos a nők egészsége szempontjából.
Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek az agyműködéshez, a vörösvérsejtek kialakulásához, és a DNS felépítéséhez.
Próbálják ki az általunk összeválogatott recepteket és garantáltan nem szorulnak, majd vas tablettákra!

Spagetti szardellás paradicsomszósszal

Hozzávalók két személyre:
500g durum spagetti tészta
1 evőkanál olívaolaj
2 közepes piros kaliforniai paprika
3db újhagyma
3-4db paradicsom (előre meghámozva és felkockázva)
kb. 40-50g szardellafilé
petrezselyem

Elkészítése:
A durum tésztát sós vízben al dente állagúra főzzük.
Közben egy serpenyőben kis olívaolajon megpuhítjuk és szétnyomkodjuk a szardella filét.
Hozzáadjuk a korábban már megsütött és feldarabolt kaliforniai paprikát és a felkarikázott újhagymát.
Az egészet összekeverjük és beletesszük a hámozott, kockázott paradicsomot.
Ha a szósz besűrűsödött, hozzáadjuk a tésztát, összeforgatjuk és tálaláskor megszórjuk snidlinggel.

Csirkés parajos lasagne

Hozzávalók két személyre:
30 dkg csirkemell filé
30 dkg paraj
4 dl tej
4 lasagne tészta lap
4 ek parmezán
liszt
5 dkg vaj
1/2 kk szerecsendió
só, bors
A paradicsommártáshoz:
40 dkg darabolt paradicsom
1,5 dl fehérbor
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 ek sűrített paradicsom
1 mk. oregano

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A mártáshoz a paradicsomot összekeverjük az aprított hagymával és a zúzott fokhagymával, a borral, a sűrített paradicsommal és az oreganoval. Felforraljuk és 20 percig lassú tűzön főzzük, sóval, borssal ízesítjük. A parajt felaprítjuk, ezután hőálló edénybe simítjuk, és megszórjuk a reszelt szerecsendióval, sóval, borssal. Eloszlatjuk rajta a csirkehúst, egyenletesen rásimítjuk a paradicsommártást és a lasagne lapokkal befedjük. A vajból, lisztből és tejből besamelmártást készítünk, és elterítjük a lasagnén. A tetejére parmezánt szórunk, az edényt 20-25 percre sütőbe tesszük, akkor jó, ha a sajt a tetején arany barnára sült.

Bárány aszalt szilvával

Hozzávalók két személyre:
0,5 kg báránycomb
10 dkg aszalt szilva
1 fej vöröshagyma
1 ek. olívaolaj
1 ek. méz
kurkuma
őrölt koriander
fahéj
őrölt bors
csipetnyi gyömbér

Elkészítés:
Az aszalt szilvát éjszakára beáztatjuk. Másnap a feldarabolt húst olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprózott hagymát, a fűszereket, sót és annyi vizet, ami ellepi. Alacsony fokozaton, lefedve kb. 2 órát pároljuk, majd beletesszük a szilvát, és további 20 percig főzzük. Ekkor a mézet ráfolyatjuk, még 10 percig a tűzön hagyjuk, és már kínálhatjuk is.

Vadhús saláta

Hozzávalók két személyre:
20 dkg sült szarvashús vagy őzhús
1 kisebb fej hagyma
1 csokor petrezselyem
10 dkg erdei gomba vagy csiperke

Az öntethez:

bors
1 evőkanál erdei gyümölcs lekvár
1 evőkanál mustár
1 evőkanál reszelt torma
1 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál salátaolaj vagy étolaj

A tálaláshoz:
salátalevelek
narancs
citrom
uborka
pirítós

Elkészítés:
A húst sóval és borssal ízesítve megsütjük és vékony csíkokra vágjuk.
Hozzáadjuk a vékonyan felkarikázott hagymát, a finomra vágott petrezselymet és a megtisztított, megmosott – de nem meghámozott – gombát. Az öntet hozzávalóit jól kikeverjük, majd a húsra öntjük. Letakarva, hűtőszekrényben 1-2 óráig érleljük. Nagyobb lapos tányérra salátaleveleket rakunk, erre terítjük a húst. Narancs, citrom és uborkakarikákkal, valamint snidlinggel és összevágott petrezselyemmel kínáljuk. Fogyasztásnál forró pirítós kenyérre halmozzuk, és a díszítéshez használt narancs vagy citromkarikák levét facsarjuk rá.

Almás ribizlis rétes

Hozzávalók:
1 adag rétestészta
40 dkg fekete ribizli, vagy áfonya.
3 dkg mazsola
2 evőkanál rum
5 dkg vaj
5 dkg zsemlemorzsa
70 dkg savanykás alma
1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
Összegyúrjuk a tésztát, és amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.
A mazsolát megmossuk, és beáztatjuk a rumba. A vaj felét felforrósítjuk egy serpenyőben, és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. Hagyjuk kihűlni. Meghámozzuk az almát, magházát eltávolítjuk, és a húsát vékony szeletekre vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, megszórjuk a zsemlemorzsa 2/3-ával, a széleken 3-3 cm szabadon hagyunk. Ezt a részt megkenjük egy kevés olvasztott vajjal. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az almát majd a ribizlit szétosztjuk a tésztán, rászórjuk a fahéjat, a cukrot és a mazsolát. A szabadon hagyott tésztaszéleket felhajtjuk, és az abrosz segítségével feltekerjük a tésztát. Megkenjük a maradék olvasztott vajjal, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.