Receptek A Női Szervezet Egészségéért

2019. 02. 14.

Életünk folyamán a szükséges vitaminok mennyisége folyamatosan változik. Különösen igaz ez a nőkre, akiknek várandóság alatt a születendő gyermek igényeire is oda kell figyelniük. A női szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy elég vashoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jusson. A vas a hemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben és jó tudni, hogy a vas könnyebben felszívódik, hasznosul, ha elegendő C-vitamin párosul hozzá. Akár tabletta formájában is pótolhatjuk a vasat, de a legjobb, ha természetes úton, egészséges élelmiszerekkel visszük be a szervezetünkbe. Minden vitaminnak nagy jelentősége van, azonban három vitamin – a B6, a B12, és a folsav - különösen fontos a nők egészsége szempontjából. Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek az agyműködéshez, a vörösvérsejtek kialakulásához, és a DNS felépítéséhez. Próbálják ki az általunk összeválogatott recepteket és garantáltan nem szorulnak, majd vas tablettákra!

TV Paprika Logo

Spagetti szardellás paradicsomszósszal

Hozzávalók két személyre: 500g durum spagetti tészta 1 evőkanál olívaolaj 2 közepes piros kaliforniai paprika 3db újhagyma 3-4db paradicsom (előre meghámozva és felkockázva) kb. 40-50g szardellafilé petrezselyem Elkészítése: A durum tésztát sós vízben al dente állagúra főzzük. Közben egy serpenyőben kis olívaolajon megpuhítjuk és szétnyomkodjuk a szardella filét. Hozzáadjuk a korábban már megsütött és feldarabolt kaliforniai paprikát és a felkarikázott újhagymát. Az egészet összekeverjük és beletesszük a hámozott, kockázott paradicsomot. Ha a szósz besűrűsödött, hozzáadjuk a tésztát, összeforgatjuk és tálaláskor megszórjuk snidlinggel.

Csirkés parajos lasagne

Hozzávalók két személyre: 30 dkg csirkemell filé 30 dkg paraj 4 dl tej 4 lasagne tészta lap 4 ek parmezán liszt 5 dkg vaj 1/2 kk szerecsendió só, bors A paradicsommártáshoz: 40 dkg darabolt paradicsom 1,5 dl fehérbor 1 hagyma 1 gerezd fokhagyma 3 ek sűrített paradicsom 1 mk. oregano

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük. A mártáshoz a paradicsomot összekeverjük az aprított hagymával és a zúzott fokhagymával, a borral, a sűrített paradicsommal és az oreganoval. Felforraljuk és 20 percig lassú tűzön főzzük, sóval, borssal ízesítjük. A parajt felaprítjuk, ezután hőálló edénybe simítjuk, és megszórjuk a reszelt szerecsendióval, sóval, borssal. Eloszlatjuk rajta a csirkehúst, egyenletesen rásimítjuk a paradicsommártást és a lasagne lapokkal befedjük. A vajból, lisztből és tejből besamelmártást készítünk, és elterítjük a lasagnén. A tetejére parmezánt szórunk, az edényt 20-25 percre sütőbe tesszük, akkor jó, ha a sajt a tetején arany barnára sült.

Bárány aszalt szilvával

Hozzávalók két személyre: 0,5 kg báránycomb 10 dkg aszalt szilva 1 fej vöröshagyma 1 ek. olívaolaj 1 ek. méz kurkuma őrölt koriander fahéj őrölt bors csipetnyi gyömbér só

Elkészítés: Az aszalt szilvát éjszakára beáztatjuk. Másnap a feldarabolt húst olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprózott hagymát, a fűszereket, sót és annyi vizet, ami ellepi. Alacsony fokozaton, lefedve kb. 2 órát pároljuk, majd beletesszük a szilvát, és további 20 percig főzzük. Ekkor a mézet ráfolyatjuk, még 10 percig a tűzön hagyjuk, és már kínálhatjuk is.

Vadhús saláta

Hozzávalók két személyre: 20 dkg sült szarvashús vagy őzhús 1 kisebb fej hagyma 1 csokor petrezselyem 10 dkg erdei gomba vagy csiperke

Az öntethez: só bors 1 evőkanál erdei gyümölcs lekvár 1 evőkanál mustár 1 evőkanál reszelt torma 1 evőkanál vörösborecet 1 evőkanál salátaolaj vagy étolaj

A tálaláshoz: salátalevelek narancs citrom uborka pirítós

Elkészítés: A húst sóval és borssal ízesítve megsütjük és vékony csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk a vékonyan felkarikázott hagymát, a finomra vágott petrezselymet és a megtisztított, megmosott – de nem meghámozott – gombát. Az öntet hozzávalóit jól kikeverjük, majd a húsra öntjük. Letakarva, hűtőszekrényben 1-2 óráig érleljük. Nagyobb lapos tányérra salátaleveleket rakunk, erre terítjük a húst. Narancs, citrom és uborkakarikákkal, valamint snidlinggel és összevágott petrezselyemmel kínáljuk. Fogyasztásnál forró pirítós kenyérre halmozzuk, és a díszítéshez használt narancs vagy citromkarikák levét facsarjuk rá.

Almás ribizlis rétes

Hozzávalók: 1 adag rétestészta 40 dkg fekete ribizli, vagy áfonya. 3 dkg mazsola 2 evőkanál rum 5 dkg vaj 5 dkg zsemlemorzsa 70 dkg savanykás alma 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés: Összegyúrjuk a tésztát, és amíg pihen, elkészítjük a tölteléket. A mazsolát megmossuk, és beáztatjuk a rumba. A vaj felét felforrósítjuk egy serpenyőben, és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. Hagyjuk kihűlni. Meghámozzuk az almát, magházát eltávolítjuk, és a húsát vékony szeletekre vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, megszórjuk a zsemlemorzsa 2/3-ával, a széleken 3-3 cm szabadon hagyunk. Ezt a részt megkenjük egy kevés olvasztott vajjal. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az almát majd a ribizlit szétosztjuk a tésztán, rászórjuk a fahéjat, a cukrot és a mazsolát. A szabadon hagyott tésztaszéleket felhajtjuk, és az abrosz segítségével feltekerjük a tésztát. Megkenjük a maradék olvasztott vajjal, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

vissza a listára