fit-tropics

Lúgosító receptek

Hasonló receptek

Lúgosító receptek

Bár sokszor hallani róla, mégis kevesen tudják pontosan, hogy mi is az a lúgosítás és miért van rá szükség, egyáltalán mi is az a sav-bázis egyensúly, amire olyannyira figyelnünk kéne.
A testünkben lezajló biokémiai folyamatokhoz savas vagy lúgos közegre van szükség.
Egészségi állapotunk megőrzése érdekében szervezetünk nagy erőkkel dolgozik azon, hogy fenntartsa a vér sav-lúg egyensúlyát, de ha sok savas ételt (pl. húsokat, kristálycukrot) fogyasztunk, megbontjuk ezt a természetes harmóniát és szervezetünkben elkezdődhetnek a betegségek kialakulásának folyamatai.
Az „elsavasodás” első tünetei a fáradékonyság, a fejfájás, már utalhatnak arra, hogy bizony megbomlott szervezetünkben ez a kényes egyensúly, ideje elhagyni a savasító ételeket.
A lúgosítás egyben méregtelenítés és fogyókúra is lehet, ugyanis kevés kivételtől eltekintve általában a nyers zöldségek (sóska, hagyma, zeller, kelbimbó, cukkíni, padlizsán, paprika, paradicsom,, uborka, cékla, spenót, sárgarépa, szójabab, tök stb.) lúgosítanak, így ha húsok helyett ezeket fogyasztjuk, az felérhet egy jó kis fogyókúrával!
A nyers zöldségek mellett figyeljünk oda a megfelelő napi folyadék bevitelre is, lúgosítás mellett igyunk sok citromos vizet!
Ha kedvet kaptak, próbálják ki a következő recepteket és ígérjék meg, ha valamelyik étel netalán nem ízlik, akkor sem fognak bennünket „savazni”!

Cayenne borsos zöldségleves

Hozzávalók két személyre:
4-5 gerezd fokhagyma
két szál póréhagyma
kevés olívaolaj
édes köménymag
kurkuma
őrölt koriander
sáfrány
gyömbérpor
cayenne bors
himalája só
5 dl zöldség alaplé
1db kisebb cukkini
1db nagy paradicsom
egy csokor petrezselyem

Elkészítés:
A megtisztított póréhagymát és a fokhagymát felkarikázzuk, egy lábosban olívaolajon megpároljuk és rászórjuk az édes köménymagból, őrült korianderből és himalája sóból összeállított fűszerkeverékünket.
Hozzáadjuk a felkockázott cukkínit, jól elkeverjük és beleszórjuk a maradék fűszereket, cayenne borsot, őrölt gyömbérport, kurkumát és sáfrányt.
Mikor már a cukkíni is párolódni kezdett, hozzáöntjük a zöldség alaplevet és pár percig forraljuk.
Közben felkockázzuk a paradicsomot, feldaraboljuk a petrezselymet, ezeket is a levesbe tesszük és megvárjuk míg újra forrni kezd.

Padlizsán saláta

Hozzávalók két személyre:
2 db padlizsán
1 közepes fej vöröshagyma
3 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
½ csomó petrezselyem
1 mk. tárkony vagy friss zöld tárkony
1 késhegynyi borsikafű vagy friss borsika
1 citrom leve
szójaszósz
vagy himalája só ízlés szerint.

Elkészítés:
A padlizsánt megtisztítjuk, kockára vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát össze zúzzuk.
3 ek. olajon megfuttatjuk, felengedjük pici vízzel, beletesszük a kockára aprított padlizsánt és picit megsózzuk.
10 percig pároljuk, majd lehűtjük. Hozzáadjuk a petrezselymet, a tárkonyt, a citrom levét, ízlés szerint szójaszószt és a hűtőszekrényben tovább hűtjük, ez idő alatt az ízek érlelődnek.

Töltött tök

Hozzávalók két személyre:
1 nagyobb tök
20 dkg kelbimbó
20 dkg karfiol
20 dkg sárgarépa
30 dkg tofu
1 ek olívaolaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
1 ek kakukkfű, só

Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és a magházát kivájjuk. A karikára vágott sárgarépát, a rózsákra szedett karfiolt és a kelbimbót leforrázzuk, majd leszűrjük. A tofut áttörjük, hozzákeverjük a zöldségeket és az olívaolajat és sóval, kakukkfűvel ízesítjük. Megtöltjük vele a tökdarabokat, majd forró sütőben kisütjük. Tálalás előtt kívánság szerint felszeleteljük.

Csilis tészta pirított tofuval, zöldségekkel

Hozzávalók két személyre :
200g tönköly tészta
300g tofu
1db póréhagyma
cukormentes szójaszósz
chili paprika

1 zellergumó
2 szál sárgarépa
1 karalábé
friss petrezselyemzöld

Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A chilit apróra vágjuk, és kevés olajban megpirítjuk, majd a tésztához keverjük. A tofut kockákra vágjuk, sózzuk, szójaszószt öntünk rá és egy órán át érleljük. A pácból kivesszük, kevés olajjal lepirítjuk, hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket, és a páclével felöntjük. Összeforraljuk, és külön tálaljuk a tésztához.

Avokádó puding

Hozzávalók két személyre:
1 avokádó
2 dl mandulatej
1-2 szem stevia
fahéj
2 ek őrölt mandula
Elkészítés:

Az avokádót felkockázzuk és összeturmixoljuk a mandulatejjel, a steviával és a fahéjjal, amíg krémes állagú nem lesz. A tetejét megszórjuk darált mandulával. Nyáron turmixolhatunk bele jégkockákat is.
Nagyon finom, ízletes, laktató és teljesen lúgosító édesség lesz belőle, nyugodtan fogyaszthatják fogyókúrázók akár minden nap.