fit-tropics

Receptek a férfi szervezet egészségéért

Hasonló receptek

Receptek a férfi szervezet egészségéért

Amikor „férfias ételekről” beszélünk, elsősorban nehéz, zsíros, húsos ételek jutnak az eszünkbe, nem véletlenül.
Már az őskorban is inkább a férfiaknak volt szüksége energiadús ételekre, ők mentek vadászni, halászni, megküzdeni a szomszéd törzsekkel.
A XXI. századra azonban jelentősen átalakult az élet, egyre több férfi végez szellemi munkát, növeszti pocakját a számítógép előtt és maximum a társkereső oldalakon vadászgat, majd este kiadós vacsorával és sörrel jutalmazza magát a jól végzett munkáért.
Egyre többen küzdenek a kilókkal és nem csak azért, mert ruhatárat kell váltaniuk, az elhízás ugyanis nem csak esztétikai kérdés!
Számtalan szövődménye lehet, melyek közül talán a leggyakoribb a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, sőt a túlsúly szexuális életünkre is negatív hatással van.
Fontos, hogy a nők is tudjanak ezekről a problémákról, mivel talán ők azok, akik a legtöbbet tehetik az erősebbik nemért azzal, hogy változatosan, egészségesen főznek.
Ha szívükön viselik párjuk sorsát, főzéskor is gondoljanak rá és lepjék meg a következő ételek valamelyikével.

Narancsos sütőtök krémleves

Hozzávalók két személyre:
1db kis sütőtök
2 szem krumpli
1 alma
1 fej vöröshagyma
3 ek. méz
1 narancs
0,5l zöldség alaplé
1dl tejszín (10%-os)
olívaolaj
2-3 dkg vaj

szerecsendió
friss kakukkfű
tökmag
balzsamecet

Elkészítés :
A sütőtököt félbevágjuk, majd előmelegített sütőben 190°C-on 40-50 perc alatt puhára sütjük.
A leveshez a vöröshagymát felaprítjuk, a vajjal együtt egy nagyobb lábasba tesszük és közepes lángon néhány perc alatt puhára pároljuk.
Amíg a hagyma a vajban párolódik felkockázunk két szem burgonyát, egy almát és ezeket is a lábosba tesszük.
Mellette egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a tökmagot.
A párolódó zöldségekhez hozzátesszük a sütőtök húsát, kevés mézzel édesítjük, szerecsendiót reszelünk rá, megszórjuk néhány levél friss kakukkfűvel, megsózzuk és egy narancs levét is ráfacsarjuk.
Az egészet jól összekeverjük és felöntjük zöldség alaplével.
Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a tejszínt és az egészet egy botmixerrel összeturmixoljuk, majd újra felforraljuk.
Pirított tökmaggal és pár csepp balzsamecettel tálaljuk.

Lazacos tojás saláta

Hozzávalók két személyre:
10dkg lazac
lilahagyma
olívaolaj
2-3db paprika paprika
kevés snidling
4-5db tojás
20dkg zöldsaláta
30g citromlé

Elkészítés:
A salátaöntethez az olívaolajat és a citromlevet összekeverjük (ízlés szerinti arányban), mustárral, sóval, fehérborssal és finomra vágott snidlinggel fűszerezzük. A salátát leveleire szedjük, jól megmossuk és szárítjuk, majd apróbb darabokra tépkedjük. A lilahagymát vékonyan felkarikázzuk. A főt tojásokat megtisztítjuk, a sárgájától "megszabadítjuk" és gerezdekre vágjuk. A füstölt lazacot, valamint a paprikát csíkokra vágjuk.
Végül a salátaöntetbe lazán beleforgatjuk az összes hozzávalót.

Pulykamell paraj paplanban

Hozzávalók két személyre:
4 szelet filézett pulykamell
1 csomag friss spenót
5-6 dkg vaj vagy főző margarin
3dkg reszelt sajt

bors

Elkészítés:
A pulykamellet gyengén kiklopfoljuk, fűszerezzük, vajban hirtelen kisütjük.
A spenótot a hússütésből visszamaradt zsiradékban megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A húst tepsibe fektetjük, ráhalmozzuk a parajt, megszórjuk sajttal és addig sütjük, míg teteje szép piros lesz.

Kacsamell párolt körtével és rokfortmártással

Hozzávalók két személyre:
A kompóthoz:
2 közepes nagyságú körte
1 rúd fahéj
3-4 szegfűszeg
kevés cukor
4dl burgundi bor
A kacsamellhez:
40 dkg kacsamell filé
4 ek olaj
4 ek a vörösboros főző léből
édesnemes fűszerpaprika

bors
A mártáshoz:
1 fej vöröshagyma
1 ek margarin
1 dl vörösboros főzőlé
5 dkg rokfort
1 dl tejszín
őrölt paprika

bors

Elkészítés:
Körtekompótot készítünk a hozzávalókból, majd a körte levét félretesszük. A kacsát sóval, borssal fűszerezzük, majd elősütjük olajban. A körte félretett levében puhára pároljuk. A rokfortmártáshoz a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Hozzátesszük a villával összetört rokfortot, majd a tejszínt és az 1 dl főzőlevet, sózzuk, borsozzuk. Habverővel addig keverjük, amíg csomómentessé nem válik.

Húsvéti nyúlragu

Hozzávalók két személyre:
1-2 evőkanál liszt
1 kiskanál só
őrölt bors
30 dkg nyúlhús
3 dkg margarin
fél fej vöröshagyma
fél mokkáskanál cukor
0,5dl fehérbor
0,5dl narancslé
1dl húsleves
1 gerezd fokhagyma
2evőkanál friss levendulavirág
a díszítéshez: friss levendulavirág

Elkészítés:
A lisztet a sóval és a borssal összekeverjük, majd a megmosott, kisebb darabokra vágott nyúlhúst beleforgatjuk. A margarint megforrósítjuk, és a húsdarabokat több kisebb adagban elősütjük rajta. Lecsepegtetjük, konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk róla a zsiradékot, majd félretesszük, és melegen tartjuk. A megtisztított, karikákra vágott hagymát a maradék margarinon megfuttatjuk, csipetnyi cukorral ízesítjük, majd a bort és a narancslevet beleöntjük. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor a levessel felengedjük, a zúzott fokhagymát meg a levendulát beleszórjuk, és újra felforraljuk. Végül a nyulat is beletesszük és puhára pároljuk, majd megszórjuk friss levendulavirággal.