fit-tropics

Egészséges receptek várandósság alatt

Hasonló receptek

  • Serpenyőben sült vaddisznó áfonyával és vörösborral

    A vaddisznó gerincet lehártyázunk, érmékre vágjuk , megsózzuk és szőlőmagolajon, sütni kezdjük. Kevés narancshéjat szórunk rá, a húsok tetejét megkenjük...

    tovább
  • Mogyorós csirke

    köret: 5 dkg angol zeller, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg cukkíni Végy egy fej vöröshagymát, amit egy evőkanál olívaolajon párolj meg. Add hozzá a kicsire vágott...

    tovább
  • Császármorzsa baracklekvárral

    A tönkölydarát, a zabkorpát, fél citrom reszelt héját, 1 vaníliarúd magjait és a tejet elvegyítjük egy tálban. Egy tojás sárgáját 7 gramm nyírfacukorral, a...

    tovább

Egészséges receptek várandósság alatt

„Az vagy, amit megeszel!”
Ez a mondás a terhesség kilenc hónapja alatt duplán is igaz, hisz a születendő gyermek tápanyagforrását is az anya szervezete biztosítja, így különösen fontos, hogy ebben az időszakban helyesen táplálkozzunk!
Bár várandóság alatt energiaszükségletünk megnő, fontos, hogy a mennyiség mellett a minőségre is nagy hangsúlyt fektessünk!
Nem kell kettő helyett ennünk, sőt jól tesszük, ha kifejezetten vigyázunk, az elhízás ugyanis növeli például a magas vérnyomás, vagy a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát!
A helyes táplálkozáshoz egyszerre van szükség rendszerességre és változatosságra!
Fontos, hogy lehetőleg ugyanazokban az időpontokban és, hogy változatosan táplálkozzunk, mert csak a változatos étrend biztosítja a vitaminok és ásványi anyagok folyamatos pótlását!
Reméljük a következő receptekkel sikerül pár ötletet adnunk, hogyan is tehetjük étkezésünket kiegyensúlyozottá és adhatunk meg a babának mindent, amire csak szüksége lehet!

Spenótos rakott tészta

Hozzávalók két személyre:
400 g friss spenót
300 g darált sertéshús (zsírszegény: pl. sertéscomb)
100 ml 10 % zsírtartalmú tejszín
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
fehérbors
10 ml olívaolaj
fokhagyma
jódozott só
500 g durum tészta
100 g zsírszegény sajt

Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olívaolajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst és az egészet átpirítjuk.
Közben megsózzuk, fűszerezzük egy kevés borssal és mikor már majdnem megpuhult a hús, hozzáadjuk a spenótot és az egészet alaposan összekeverjük.
Ha a hús pirulni kezdett, a spenót kicsit megfonnyadt, hozzáadjuk a tejszínt és átforraljuk.
Közben a durum tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
Ha elkészült a húsos spenót, összekeverjük a főtt tésztával, tepsibe tesszük, megszórjuk zsírszegény reszelt sajttal és 180-200°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Medvehagymás pizza

Hozzávalók két személyre:
250gr teljes kiőrlésű liszt
fél kocka élesztő
1dl langyos,zsírszegény tej
csipetnyi cukor

Elkészítés:
A langyos tejbe beletesszük a cukrot és ebbe morzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni, addig kimérjük a fél kiló lisztet, közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Kézzel, vagy villával kezdjük el az élesztőhöz keverni a lisztet. Szükséges mennyiségű langyos vizet adagoljunk hozzá, amíg össze nem áll a tészta. Kb. 10 percig dagasztjuk (gyúrogatjuk). Amikor a tészta szép sima, tálba tesszük, megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük fél órát.
Kinyújtjuk, beborítjuk paradicsomszeletekkel és metélt medvehagymával szórjuk meg. Tehetünk rá csíkokra vágott sonkát is.
Bazsalikommal fűszerezzük, sajttal borítjuk be és olívabogyóval díszítjük.

Tavaszi rizstál

Hozzávalók két személyre:
2db darab friss répa
2db darab burgonya
7-8 dkg cukorborsó
1db újhagyma
fél gerezd fokhagyma,
egy fél narancs
egy teáskanál vaj
egy teáscsészényi rizs
fél liter zöldségleves (vagy víz)

friss petrezselyem

Elkészítése:
A répát és a burgonyát víz alatt ledörzsöljük, majd kis kockákra vágjuk. A megtisztított újhagymát felkarikázzuk. A narancsot alaposan megmossuk. A levét kifacsarjuk, a héjából egy keveset lereszelünk.
A vajat felforrósítjuk egy lábosban, megpirítjuk benne a rizst, majd kétszeres mennyiségű zöldséglevessel vagy vízzel felöntjük. Fedő alatt tíz percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a fokhagymapépet, az újburgonyát, a répát és a narancshéjat. Annyi zöldséglevest vagy vizet öntünk még rá, hogy éppen ellepje. Fedő nélkül főzzük tovább, majd ha elfőtte a levét, ismét öntünk rá keveset. Amikor a répa már majdnem puha, hozzáadjuk a cukorborsót és az újhagymát. Végül narancslével, sóval, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és azonnal fogyasztjuk.

Óvári csirkemell

Hozzávalók két személyre :
100g csirkemell
2 szelet sült sonka
2 szelet sajt
fűszerkeverék
10ml olaj
10g zabliszt

Elkészítés módja:
A csirkemellet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Kevés sült csirke fűszerkeverékkel dörzsöljük be a hússzeleteket, forgassuk meg lisztben, majd nagyon pici olajon egy serpenyőben mindkét oldalát süssük félig puhára. Egy tűzálló üvegtálat nagyon vékonyan kiolajozunk. Belefektetjük a hússzeletet, ráfektetjük a sonkaszeleteket és a sajtot, majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a hús megpuhul, és a sajt pirosra sül.

Karibi grill

Hozzávalók két személyre:
2db csirkemell filé
fél gerezd fokhagyma
1 teáskanál citromlé
0,5 dl frissen csavart narancslé
0,5 dl olaj

Előkészítés:
A csirkemellet megmossuk, kisebb szeletekre vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk.
Elkészítés:
Összekeverjük a citrom- és narancslevet. Zúzott fokhagymával és borssal fűszerezzük. Ebbe a lébe fektetjük a hússzeleteket, és egy éjszakán át pácoljuk. Másnap lecsöpögtetjük, besózzuk, és bekenjük olajjal. Faszénparázs fölött vagy grillsütőben mindkét oldalát megsütjük. Sütés közben a páclével gyakran kenegessük meg. Mazsolás rizzsel és fejes salátával tálaljuk.