fit-tropics

Receptek az egészséges piknikhez

Hasonló receptek

  • Chilis gyömbéres édesburgonya leves

    A zöldség alaplébe tegyünk egy fej vékonyra szeletelt vöröshagymát. a két gerezd fokhagymát és ennek megfelelő mennyiségű gyömbért szintén vágjuk apróra,...

    tovább
  • Csokoládé szuflé

    Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és hozzákeverjük a teavajat és két tojás sárgáját. A két tojás fehérjét konyhai robotgépben egy csipet só...

    tovább
  • Sárgaborsó leves kókusztejjel

     Egy csipetnyi egész római köményt, feketemustármagot és koriander magot szárazon megpirítunk, és mozsárban porrá zúzunk. Egy fél fej apróra vágott...

    tovább

Receptek az egészséges piknikhez

Ha itt a jó idő és előbukkannak a meleg nyári napsugarak, élettel telik meg a természet és a téli bezártság után legtöbben minél előbb a szabadba vágyunk!
Hogy dobhatjuk fel a szokásos hétvégi kirándulást?
Kapjuk elő a pokrócot, a nagymama elemózsiás kosarát és készüljünk egy régi jó békebeli piknikre.
Akár csak a szűkebb család számára szervezünk pikniket, akár összetrombitáljuk a rokonokat, baráti házaspárokat, ismerősöket egy közös „mindenki hoz valamit” típusú szabadtéri lakomázásra, a jól sikerült nap kulcsa az étel és a helyszín ügyes kiválasztása!
Nem muszáj ragaszkodnunk a klasszikus sonkás szendvicsekhez, ha van egy kis időnk és kreativitásunk, igazán finom és egészséges falatokat készíthetünk!
Ahogy a helyszíneknek, úgy az elkészíthető ételeknek is csak a fantáziánk szabhat határt, íme néhány ötlet,hogy mit is készítsünk, ha a szabadba vágyunk.

Sült csirkecombok piknikhez

Hozzávalók két személyre:
2db csirkecomb
1 ek. olívaolaj
1 dl cukormentes szilvalekvár
0,5 dl balzsamecet
kevés szójaszósz
1 kávéskanál koriander mag
1 kávéskanál rózsabors
csipet só

Elkészítés:
A csirkecombokat előkészítjük, kettévágjuk.
A páchoz egy tálban összekeverjük a cukormentes szilvalekvárt és a szójaszószt, megsózzuk, megborsozzuk, beleszórjuk a frissen őrölt rózsaborsot és koriandert, majd pici vizet adunk hozzá.
Ezzel a masszával megkenjük a tepsibe rakott csirkecombokat, pici vizet öntünk rá és 150-160°C-on kb. 40percig sütjük.
Tálaláskor még egy keveset locsolhatunk rá a mártásból.
Jól illik hozzá a humusz és a szezámmagos teljes kiőrlésű kifli.

Joghurtos spenótleves

Hozzávalók két személyre:
20 dkg friss spenót
4 dl csontleves
1 tk. teljes kiőrlésű liszt
1 dkg vaj
0,5-1 dl natúr joghurt
fél zsemle
2-3 dkg vöröshagyma
fél fej fokhagyma

olaj
törött bors

Elkészítés:
A vajat és kevés olajat mély tálba tesszük, apró kockákra vágott vöröshagymát teszünk hozzá, és az előkészített, válogatott spenótot gyakori kevergetés mellett 6-8 percig pároljuk.
A puhára párolt spenótot turmixgéppel pépesítjük, majd visszatesszük a főzőedénybe csontlével felengedjük, sóval törött borssal ízesítjük.
3-4 percig hevítjük majd hozzá adjuk,a joghurtos habarást, mellyel további 2-3 percig forraljuk.
Lehűtjük és pirított zsemlekockával tálaljuk.

Hagymás tortácskák

Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
2 fej lila hagyma
1 evőkanál nyírfacukor
1 gerezd fokhagyma
2 kiskanál kakukkfű
2 kiskanál borecet
100 g mini mozzarella golyók
250 g mirelit leveles tészta
mini-gyümölcstortaformák
víz

Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, és összekeverjük,az olajjal, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott lila hagymát, megszórjuk a cukorral és karamellizáljuk. Ízesítjük a szétnyomkodott fokhagymával, kakukkfűvel és 20 percig pároljuk, hogy aranybarna színt kapjon. Meglocsoljuk borecettel, és kicsit felforraljuk. A felengedett tésztát kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a kis tortaformákat (vagy egy nagy kerek formát). A tetejét megkenjük a karamellizált hagymával, és előmelegített sütőben sütjük 10-15 percig.
Amikor még meleg, rátesszük a félbevágott mozzarella golyókat.

Sertéshús nyárs zsályával

Hozzávalók:
1 sertés szűzérme
6 szelet sonka
1 kis csokor friss zsálya
10 fekete olajbogyó

Elkészítés:
A húst megmossuk, majd 6 egyenlő szeletre vágjuk. 2-2 zsályalevelet helyezünk a sertésszeletek szélére, majd a sonkába tekerjük. Előmelegített sütőben sütjük.

Húsos tortilla

Hozzávalók két személyre:
10 dkg sertéshús
10 dkg marhahús

bors
1 tk oregánó
1 ek grill fűszerkeverék
1 ek olaj
4 db tortilla
10 dkg sovány túró
1 db újhagyma
4 db salátalevél
2 db paradicsom

Elkészítés:
A húsokat megtisztítjuk és vékony csíkokra vágjuk.
Oregánót morzsolunk rá, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel majd a felforrósított olajon megsütjük.
Megkenjük a tortillákat a simára kevert túróval, megszórjuk az apróra vágott újhagymával és a feldarabolt salátával. Rakunk rá néhány paradicsomkarikát, és végül a húst is.
Behajtjuk be a tortilla alját, majd a két oldalát, és szalvétába csomagoljuk.