fit-tropics

Receptek az egészséges grill ételekhez

Hasonló receptek

  • Vörösboros-almás trifle

    Karalábévájóval köröket vájunk egy alma belsejéből. A meghámozott alma darabokat 15g vajon pirítani kezdjük. Megszórjuk egy kávéskanál mézeskalács...

    tovább
  • Ricotta torta

    Ricotta torta 12 szelethez. A mascarponehoz hozzáadjuk a 15 gr teljes kiőrlésű lisztet, 3 tojássárgáját, és egy citrom reszelt héját. Majd mindezt masszává...

    tovább
  • Töltött káposzta

    Elsőként tegyél fel zöldség alap levet főni. A füstölt kacsamellről lefejtett bőrből olvassz ki egy kis zsiradékot és abban pirítsd meg az egy fej apróra...

    tovább

Receptek az egészséges grill ételekhez

A nyár a kirándulások, szabadtéri sütögetések, kerti partik időszaka.
A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a egyik legdivatosabb program.
Ilyenkor a társaság és a jó hangulat adott, de csak akkor leszünk igazán sikeresek, ha finom ételekkel készülünk és mindenki teli hassal távozik tőlünk.
Széles a paletta, a nehéz húsoktól kezdve, a halakon át, egészen a grillezett zöldségekig, sok-sok különböző finomsággal lephetjük meg vendégeinket a hétvégi vagy esti grill partik alkalmával. Azonban fontos, hogy minél változatosabb, izgalmasabb ételekkel készüljünk a vendégek fogadására, hogy mindenki találjon ínyére valót!
Ha számunkra fontos az egészség, akkor ilyenkor is megcsillanthatjuk barátainknak, ismerőseinknek ilyen irányú kreativitásunkat.
Tegyék most félre a nehéz húsokat és próbálják ki a következő egészséges grill ételeket és biztosak lehetnek benne, hogy a következő összejövetelt is Önökhöz szervezik majd!

Citromos garnélanyárs

Hozzávalók két személyre:
20db garnélarák és pálcikák, amikre feltűzzük őket!
a páchoz:
olívaolaj
2 ek. friss citrom leve
pár gerezd vékonyra vágott fokhagyma
kakukkfű

bors
tálaláshoz:
10 dkg feta sajt
2db paradicsom
őrölt fekete bors
1 ek. olívaolaj
1 ek. citrom leve
mentalevél

Elkészítés:
A rákokat pálcikákra tűzzük, megforgatjuk a pácban és a grillbe tesszük, ahol pár perc alatt megsül.
Paradicsommal és feta sajttal tálaljuk.

Grillezett fogas

Hozzávalók két személyre:
30 dkg fogas filé
zsírszegény tejszín
kapor
10 dkg gomba
10 dkg rák

olívaolaj
20 dkg barna rizs

Elkészítés:
A fogast besózzuk, majd grillrácson készre sütjük. Eközben a felaprított gombát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a rákot, a felaprózott kaprot és a tejszínt és felforraljuk. Főtt rizzsel vagy vegyes salátával kínáljuk.

Kínai csirkecombok

Hozzávalók két személyre:
4 felső csirkecomb
2 gerezd fokhagyma (áttörve)
2 cm gyömbér reszelve
3 ek szójaszósz
1 ek méz
fél citrom leve

Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítjuk.
A többi hozzávalót összekeverjük, majd ráöntjük a csirkecombokra.
Minimum 20 percig pácoljuk, de akár egy éjszakán át is lehet.
A csirkecombokat a páccal együtt tepsibe helyezzük, 180°C-ra előre felmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. (kb20 perc után meg fordítjuk akkor jó, amikor szép piros lesz a felülete.)
A szószt leszűrhetjük és megtarthatjuk, de tálaláskor a csirkecomb mellé is önthetjük.

Hátszín csíkok

Hozzávalók két személyre:
2 vastag hátszínszelet (kb. 2cm/1 szelet)
1 ek olívaolaj
1 tk római köménymag
2 gerezd fokhagyma préselve
Szószhoz:
1 gerezd grillezett fokhagyma
1 ek olívaolaj
75 ml joghurt (görög)
1 tk Dijoni mustár
1 ek bazsalikomecet
½ tk római köménymag
½ tk koriander mag
só, őrölt bors
Díszítéshez: petrezselyemzöld, fenyőmag

Elkészítés:
Elkeverjük az olívaolajat a római köménymaggal és a préselt fokhagymával.
A hátszínt bepácoljuk és hűtőszekrényben kb. 2-4 órát pihentetjük, de akár előző este is bepácolhatjuk.
Elkészítjük a szószt: pörköljük meg egy serpenyőben a koriander és köménymagokat (olaj nélkül).
A grillezett fokhagymát kipréseljük a héjából, majd egy robotgéppel összeturmixszoljuk a többi alapanyaggal, majd ezt is berakjuk a hűtőszekrénybe „pihenni”.
Előre felmelegített grillsütőben vagy grillen sütjük 5-5 percig mindkét oldalon, vagy 200°C-on.
Amikor a hús kihűlt, felvágjuk kb. fél cm-es csíkokra.
A szósszal tálaljuk, aprított petrezselyemzölddel és fenyőmagokkal díszíthetjük.

Chilis grillezett ananász

Hozzávalók:
fél ananász
1 piros chili
2.5 cm gyömbér, reszelve
fél deci rum
fél zöldcitrom reszelt héja
fél ek. méz

Elkészítés:
A chilit kettévágjuk, kiszedjük belőle a magokat, kivágjuk az erét, majd felaprítjuk.
Egy nehéz aljzatú lábasban felmelegítjük a rumot, a chili darabokat és mézet.
1-2 percig kevergetjük, majd mikor szirupot kapunk, lehúzzuk a tűzhelyről.
Közben megtisztítjuk az ananászt egy ananász hámozóval vagy késsel, és 1 cm-e szeletekre vágjuk.
Forró grill serpenyőben vagy grillsütőn karamellizáljuk az ananász szeleteket.
Tálalás előtt leöntjük a mázzal.