fit-tropics

Receptek gazdaságos, de egészséges ételekhez

Hasonló receptek

  • Párolt fogasfilé, csalános burgonyával

    A fogasfilét beirdaljuk, felszeleteljük, majd szőlőmagolajban sütni kezdjük. Mikor már pirul, megszórjuk a mustármaggal, aláöntjük a fehérbort és megfordítjuk...

    tovább
  • Pirospaprika krémleves

    A kápia paprikát megsütünk és megpucolunk. Közben a zöldség alaplében a finomra vágott vöröshagymát és két gerezd fokhagymát puhára főzzük. Az alaplevet...

    tovább
  • Grillezett gyümölcsös rétes

    Az őszibarackot és az almát meghámozunk, és apró kockára vágunk. Két serpenyőben 2-2 evőkanál nyírfacukrot olvasztunk, majd beletesszük a...

    tovább

Receptek gazdaságos, de egészséges ételekhez

Sokakban jogosan merül fel a kérdés, hogy lehet-e gazdaságosan, mégis egészségesen étkezni?!
Ha a biotermékek olykor „horrorisztikus” árait és a hipermarketek „gazdaságos”-nak nevezett árucikkeinek minőségét vesszük alapul, akkor valóban úgy tűnhet, hogy megvalósíthatatlan feladattal állunk szemben, azonban a dolog ennél szerencsére összetettebb.
Az egészséges életmód jelentős megtakarításokkal is jár, gondoljunk csak arra mennyit spórolhatunk azon, ha letesszük a cigarettát vagy elhagyjuk a cukros üdítőket, energiaitalokat és az ilyen-olyan nassolnivalókat!
Az egészséges életmód tudatos vásárlási szokásokat követel meg és bizony ebbe beletartozik, hogy ne a gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonából készített ételeket húzzuk le arról a bizonyos bevásárló listáról, hanem például azokat az édességeket, melyekkel amúgy is csak hasunk körméretét növelnénk.
Az egészséges életmód része a mértékletesség is, azon is tudunk spórolni, ha annyit főzünk, amennyit meg is eszünk és este nem „csapunk rá” az ebéd maradékára, mondván ne menjen kárba!
A következő receptekkel megmutatjuk, hogy kis fantáziával remek ételek készíthetőek alacsony költségvetésből is, a legtöbb hozzávaló megtalálható minden háztartásban, csak pár olcsóbb alapanyagot kell beszereznünk.

Spenótos-ementális bundás kenyér

Hozzávalók két személyre:
4db teljes kiőrlésű zsemle
2 marék friss spenót
4 szelet ementáli sajt
kevés vaj
tojás
tej

kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:
A spenótot megtisztítjuk és kevés vajon megpároljuk.
A teljes kiőrlésű zsemléket félbevágjuk, megtöltjük a csíkokra vágott sajt szeletekkel és a párolt spenóttal.
Kis tejjel felvert, enyhén sózott tojásba mártjuk, majd kevés olajban, teflon serpenyőben pirosra sütjük.

Mártogatós zöldségtál

Hozzávalók két személyre:
paprika
sárgarépa (nyersen)
retek
kígyóuborka
cukkini
paradicsom
karfiol, kis rózsákra szedve (nyersen)

a mártogatóshoz:
natúr light krémsajt
natúr joghurt
fokhagyma

szerecsendió

Elkészítés:
Az mártogatóshoz az alapanyagokat összekeverjük és a hűtőben legalább fél órát pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.
Ez alatt megtisztítjuk a zöldségeket, és tálra helyezzük.

Csirkeszárny kelbimbóval

Hozzávalók két személyre:
4db csirkeszárny,
0,4 kg mirelit kelbimbó,
szárnyas fűszerkeverék,


Elkészítése:
A szárnyakat a fűszerkeverékkel megszórjuk, belerakjuk egy jénai tálba,fél deci vizet öntünk alá. Alufóliával letakarjuk és a húst a sütőben puhára pároljuk. Közben a kelbimbókat sós vízben félig megfőzzük. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát, megforgatjuk a húsokat és körberakjuk kelbimbóval. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a húsok pirosra sülnek. Főtt barna rizzsel tálaljuk.

Csirkeragu rizzsel

Hozzávalók két személyre:
20 dkg csirkemell filé,
8 dkg sárgarépa,
8 dkg gomba,
8 dkg karfiol,
2 szál újhagyma,
5 dkg zöldpaprika,
egy gerezd fokhagyma,
10 dkg előfőzött rizs,
2-3 evőkanál étolaj,
petrezselyem,
curry,
fehérbors,


Elkészítése:
A húst, a sárgarépát és a paprikát felkockázzuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a hagymát felkarikázzuk, a gombát gerezdekre szeljük. Az egészet összeforgatjuk finomra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Kevés forró olajon hirtelen átsütjük, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt, kevergetve pároljuk. Ha elfő a leve, meleg vízzel pótoljuk. Párolás közben fűszerezzük. A kifőzött rizst egy tálra rakjuk, majd a csirkeragut a tetejére halmozzuk.

Reform kókuszgolyó

Hozzávalók (kb.15-20db):
30 dkg alma édesebb
8 dkg zabpehely
10 dkg kókuszreszelék
fahéj ízlés szerint
cukormentes kakaópor

Elkészítés:
Az almát reszeljük le, és tegyünk rá pár csepp citromlevet. Adjuk hozzá a zabpelyhet, ízesítsük kakaóval és fahéjjal, valamint keverjük bele a kókuszreszelék 2/3-át. Két órára tegyük a hűtőbe. Utána formázzunk diónyi gombócokat a masszából - melyek belsejét mazsolával, meggyel, aszalt gyümölcsökkel gazdagíthatjuk - majd forgassuk meg a kókuszreszelékben, és már tálalhatjuk is.