Receptek Álmatlanság Ellen

2019. 02. 14.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy álmatlanul forgolódtunk a paplan alatt és bárhogy szerettük volna, nem jött álom a szemünkre. Ilyenkor van, aki a bárányokat számolja, van, aki a facebook ismerősöket nézegeti és olyan is akad, aki az előző vagy a következő napon gondolkodik. Egy közös dolog azonban összeköti őket: másnap valamennyien fáradtan, meggyötörten ébrednek majd, ha egyáltalán sikerült elaludniuk. Egy kiadós alvás nem csak testünket pihenteti, hanem szellemileg is feltölt bennünket, elengedhetetlen tehát, hogy eleget és jól aludjunk. Bár nagyon különbözőek vagyunk, az elmondható, hogy egy átlagos felnőttnek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, hogy kipihent legyen. A XXI. század felgyorsult tempója miatt egyre többen küzdenek alvási problémákkal, melyek mögött betegség, stressz, lelki problémák, egészségtelen életmód, helytelen táplálkozás is állhat. Ha jókat szeretnénk aludni fontos, hogy válogassuk meg, miket fogyasztunk vacsorára. Kerüljük a nehéz ételeket, melyek csak megterhelnék gyomrunkat és próbáljunk meg minél több olyan alapanyagot belecsempészni az ételekbe, melyek nyugtató hatásúak és segítenek majd elszunyókálni.

TV Paprika Logo

Barackos csiberagu

Hozzávalók két személyre: 30 dkg csirkemell 1 hámozott őszibarack 4 evőkanál olívaolaj 5 dkg sütőmargarin 2 evőkanál kókuszreszelék 1 dl száraz fehérbor 1 dl tejszín (zsírszegény) citromfű fehérbors só

Elkészítés: A csirkemell filét vékony csíkokra vágjuk és egy serpenyőben kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Megsózzuk, kókuszreszeléket szórunk rá és jól összeforgatjuk. Egy szem barackot felkockázunk, hozzáadjuk a csirkéhez és meglocsoljuk fehérborral. Végül hozzáadjuk a tejszínt és a vajat is, megvárjuk míg besűrűsödik és citromfüvet szórunk rá. Currys rizzsel tálaljuk.

Almás csirkeleves

Hozzávalók két személyre: 50 dkg csirkemell 15 dkg csirkemáj 2 db nagyobb alma 1 db citrom 1-2 dl light főző tejszín 4 evőkanál durum liszt 10 dkg darált dió 10 dkg vaj só őrölt fehérbors tárkony citromfű 0,5l víz

Elkészítés: A csirkemellet felkockázzuk, majd habzásig hevített olajon átfuttatjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott almát és a durvára tört diót. Sózzuk, borsozzuk, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Alaposan átpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd felforraljuk. A csirkemájat felcsíkozzuk, és a leveshez adjuk. A levest vízzel kikevert liszttel sűrítjük, és tejszínnel dúsítjuk. Friss tárkonnyal és citromfűvel fűszerezzük, illetve pár csepp citromlével tesszük pikánssá. Ízesítés után még néhány percig főzzük, majd forrón tálaljuk.

Gumós édeskömény-saláta

Hozzávalók két személyre: 1-2 édeskömény gumó, ecet, étolaj, citromlé, só, méz

Elkészítés: Az ecetből, az étolajból, a citromléből, a sóból és a mézből salátalevet készítünk. Ebbe kerül a megmosott és vékony szeletekre vágott gumós édeskömény, majd 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük és így fogyasztjuk. (A saláta készítéséhez az 1-2 napig tárolt gumóskömény a legízletesebb.) A gumóskömény-salátát más zöldségekkel vegyesen is készíthetjük.

Francia hagymaleves

Hozzávalók két személyre: 4 nagy fej hagyma 1l víz só, olaj

Elkészítés: A megtisztított, szeletekre vágott hagymát olajban megpároljuk. Vízzel felöntjük, fűszerezzük és lassú tűzön megfőzzük. Cipóban is tálalhatjuk.

Joghurtos hagyma

Hozzávalók két személyre: Vaj, sovány joghurt, teljes kiőrlésű liszt, fehérbors, szerecsendió, hagyma, krumpli

Elkészítés: Az olvasztott vajat összekeverjük a joghurttal, kevés liszttel, fehérborssal, szerecsendióval. A keveréket ráöntjük a tűzálló tálba rakott, ujjnyi vastagra vágott hagymakarikákra. Lefedett edényben pároljuk, majd pihentetjük. Héjában sült burgonyával kínáljuk.

vissza a listára