fit-tropics

Egészséges falatok kimerültség ellen

Hasonló receptek

Egészséges falatok kimerültség ellen

Önnel is gyakran előfordul, hogy úgy érzi akármilyen korán fekszik is le, fáradtan ébred, alvajáróként bolyong a munkahelyén, a reggeli meetingeket csukott szemmel üli végig és képtelen bármire is koncentrálni?
Ha igen, akkor megeshet, hogy kóros kimerültségben szenved, aminek nem árt utánajárni!

Persze nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, a fáradtságnak számtalan pszichés és fizikai oka lehet, kezdve a mindennapi stressztől, a rosszul összeállított fogyókúrás étrenden át egészen az alvászavarig, de az is lehet, hogy egyszerűen csak elkapott bennünket a gépszíj és túlhajtottuk magunkat.

Ilyenkor úgy érezzük lemerültek energiaforrásaink, kedvetlenek, dekoncentráltak és ingerlékenyek vagyunk, ami nekünk is rossz és a körülöttünk lévőket is bosszanthatja.

Ideje változtatni az életmódunkon, beiktatni egy kis mozgást a mindennapokba és pótolni az elvesztett vitaminokat, ásványi anyagokat!

Szerencsére a fáradtság leküzdésére számtalan finom fűszer, vitaminokban gazdag zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, úgyhogy tegyük félre a vitamin tablettákat és ne bombázzuk tovább magunkat „műanyag” energiaitalokkal, hanem próbáljuk ki a következő receptek valamelyikét!

Figyelem! Csak szépen lassan, ne feledjük, hogy még kimerültek vagyunk!

Falafel golyók, petrezselymes zöldborsóval

Hozzávalók két személyre:
100 g csicseriborsó
400 g zöldborsó
1-2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
15 g zabliszt
koriander
római kömény
petrezselyemzöld

olívaolaj

Elkészítés:
A csicseriborsót fél napra beáztatjuk, majd sós vízben puhára főzzük.
A megfőtt borsót pépesítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
Frissen őrölt fekete borssal, korianderrel, római köménnyel fűszerezzük, egy kevés liszttel formázható masszává gyúrjuk.
A masszából kis golyókat formázunk, tepsibe tesszük, megforgatjuk egy kis olívaolajban és sütőben pár perc alatt megsütjük.
A körethez fél fej vöröshagymát felvágunk és kevés olívaolajon megpirítunk, hozzáadjuk a zöldborsót és erős tűzön üvegesre pároljuk.
Megsózzuk, megborsozzuk, rászórunk egy kevés finomra vágott zöldpetrezselymet és a falafel golyókkal együtt tálaljuk.

Pikáns tojássaláta

Hozzávalók két személyre:
6 db keményre főtt tojás,
1 db ecetes uborka
1 en. kapribogyó
3 db paradicsom,
ecetes-olajos öntet apróra vágott hagymával

Elkészítés:
A tojásokat és a paradicsomot felszeleteljük, az uborkát és a kapribogyót apróra vágjuk.
Az öntetet összeállítjuk és elkeverjük a hagymával.
Tányérra tesszük a tojás és paradicsom karikákat, rászórjuk az uborka és kapribogyó darabokat, lelocsoljuk a hagymás öntettel.
Tipp: tálalhatjuk sonkával is.

Rizsleves zöldségekkel

Hozzávalók két személyre:
2 közepes sárgarépa
1 közepes petrezselyemgyökér
1 fej vöröshagyma
1/2 hegyes-erős paprika
10 dkg rizs
fakanálnyi olaj
1 tk. piros arany
1 tk. só mentes, ételízesítő
1 tk. só
2 dl joghurt

a rántáshoz:
1 tk. liszt
1 ek. olaj
2 tk. fűszerpaprika
1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
A répákat megtisztítjuk, és keskeny hasábokra vágjuk.
Olajon megdinszteljük.
2 liter vízzel felengedjük, hozzáadjuk a sót, piros aranyat, az ételízesítőt, valamint az egészben hagyott hagymát és a zöldpaprikát.
20 percig főzzük, majd beleszórjuk a rizst és tovább főzzük, vagy amíg a rizs is megpuhul még 20 perc.
Közben elkészítjük a rántást: a lisztet a zsíron világosra pirítjuk, a tűzről levéve beleszórjuk az őrölt paprikát és a felaprított petrezselyemzöldet.
A hagymát kivesszük és berántjuk a levest (a rántást 2 dl hideg vízzel felengedjük és hozzáadjuk a leveshez).
Belekeverjük a tejfölt és felforraljuk.

Rostonsült jérce papayával

Hozzávalók két személyre:
4 db konyhakész rántani való csirke (kb. 40 dkg/db )
4 db újhagyma (zöld szárral együtt)
2 kávéskanál friss gyömbér
1 citrom reszelt héja és szűrt leve
2 evőkanál méz, szójaszósz, olívaolaj
1 mokkáskanál só
frissen őrölt fekete bors
½ mokkáskanál őrölt kurkuma
45 dkg főtt barna rizs
2 db nagy piros húsú paprika
2 db közepesen nagy érett avokadó 3 dkg vaj, olvasztva.
½ mokkáskanál őrölt szerecsendió
2 db nagy érett, kemény papaya
12 db nyárs a sütéshez

Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a vékonyra vágott újhagyma fehér részét, a gyömbért, a reszelt citromhéját és levét, a mézet, a szójaszószt, az olívaolajat, ½ mokkáskanál sót, kevés borsot és a kurkumát. A sütésre előkészített csirkéket forgassuk bele alaposan, majd lefedve a hűtőszekrénybe téve pácoljuk legalább 2 órán keresztül. Időnként forgassuk meg a páclében. A főtt rizsbe keverjük bele az újhagyma apróra vágott zöld részét, az apró kockára vágott paprikát és az avokádó húsát, ½ mokkáskanál sót és borsot. A keveréket osszuk négy részre és helyezzük el négy alufólia darab közepén, majd szorosan zárjuk le. Keverjük a szerecsendiót és a maradék sót az olvasztott vajba, és forgassuk bele óvatosan a kimagozott, meghámozott és nagykockákra vágott papayakockákat. Fűzzük fel a papayákat 4 db nyársra, és egy időre takarjuk le őket. Vegyük ki a csirkéket a pácléből, tűzzük fel a nyársakra és helyezzük az izzó faszén felett 15 cm magasan felállított rostélyra. A rizs csomagokat a szélére tegyük. Süssük a csirkéket kb. 20 percig, közben egyszer-kétszer fordítsuk meg, és locsoljuk a páclével. Tegyük a nyársra fűzött papayát a rostélyra és süssük óvatosan megforgatva, míg át nem forrósodik.
A roston sült csirkét és papayát avokádóval és újhagymával ízesített rizzsel tálaljuk.

Datolyás-fűszeres sütemény

Hozzávalók két személyre:
115 g puha vaj,
176 g liszt,
150 g barnacukor,
2 tojás,
1 teáskanál szódabikarbóna,
½ teáskanál szerecsendió,
1 teáskanál fűszerkeverék (mondjuk mézeskalácsos),
csipet só,
175 ml tej,
50 g kimagozott,
apróra vágott datolya,
50 g dió darabolva.

A tetejére:
4 evőkanál méz,
1db kisebb narancs reszelt narancshéja és leve.

Elkészítés:
Mivel nagyon gyorsan elkészül, először is kapcsoljuk be a sütőt, hogy 180°C fokra melegedjen és béleljük ki sütőpapírral egy 26 cm-es kapcsos formát.
Robotgéppel habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és hagyjuk, hogy a gép jó alaposan eldolgozza őket. Összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát (sütőport), szerecsendiót, fűszerkeveréket, sót, majd fokozatosan, a tejjel felváltva a vajas krémhez adagoljuk. Végül jöhet a dió és datolya is, ezeket már elég egy kanállal beleforgatni a masszába. Az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsül, tűpróba ajánlatos!
A szirup elkészítéséhez egy kis lábasban összeforraljuk a mézet, a narancslevet és a narancshéjat, amíg kicsit besűrűsödik, ez 3-4 perc. A még forró tésztát egy húsvillával megszurkáljuk és kanalanként ráöntjük szirupot.