Egészséges Falatok Kimerültség Ellen

2019. 02. 14.

Önnel is gyakran előfordul, hogy úgy érzi akármilyen korán fekszik is le, fáradtan ébred, alvajáróként bolyong a munkahelyén, a reggeli meetingeket csukott szemmel üli végig és képtelen bármire is koncentrálni? Ha igen, akkor megeshet, hogy kóros kimerültségben szenved, aminek nem árt utánajárni!

TV Paprika Logo

Persze nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, a fáradtságnak számtalan pszichés és fizikai oka lehet, kezdve a mindennapi stressztől, a rosszul összeállított fogyókúrás étrenden át egészen az alvászavarig, de az is lehet, hogy egyszerűen csak elkapott bennünket a gépszíj és túlhajtottuk magunkat.

Ilyenkor úgy érezzük lemerültek energiaforrásaink, kedvetlenek, dekoncentráltak és ingerlékenyek vagyunk, ami nekünk is rossz és a körülöttünk lévőket is bosszanthatja.

Ideje változtatni az életmódunkon, beiktatni egy kis mozgást a mindennapokba és pótolni az elvesztett vitaminokat, ásványi anyagokat!

Szerencsére a fáradtság leküzdésére számtalan finom fűszer, vitaminokban gazdag zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, úgyhogy tegyük félre a vitamin tablettákat és ne bombázzuk tovább magunkat „műanyag” energiaitalokkal, hanem próbáljuk ki a következő receptek valamelyikét!

Figyelem! Csak szépen lassan, ne feledjük, hogy még kimerültek vagyunk!

Falafel golyók, petrezselymes zöldborsóval

Hozzávalók két személyre: 100 g csicseriborsó 400 g zöldborsó 1-2 fej vöröshagyma 1-2 gerezd fokhagyma 15 g zabliszt koriander római kömény petrezselyemzöld só olívaolaj

Elkészítés: A csicseriborsót fél napra beáztatjuk, majd sós vízben puhára főzzük. A megfőtt borsót pépesítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Frissen őrölt fekete borssal, korianderrel, római köménnyel fűszerezzük, egy kevés liszttel formázható masszává gyúrjuk. A masszából kis golyókat formázunk, tepsibe tesszük, megforgatjuk egy kis olívaolajban és sütőben pár perc alatt megsütjük. A körethez fél fej vöröshagymát felvágunk és kevés olívaolajon megpirítunk, hozzáadjuk a zöldborsót és erős tűzön üvegesre pároljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, rászórunk egy kevés finomra vágott zöldpetrezselymet és a falafel golyókkal együtt tálaljuk.

Pikáns tojássaláta

Hozzávalók két személyre: 6 db keményre főtt tojás, 1 db ecetes uborka 1 en. kapribogyó 3 db paradicsom, ecetes-olajos öntet apróra vágott hagymával

Elkészítés: A tojásokat és a paradicsomot felszeleteljük, az uborkát és a kapribogyót apróra vágjuk. Az öntetet összeállítjuk és elkeverjük a hagymával. Tányérra tesszük a tojás és paradicsom karikákat, rászórjuk az uborka és kapribogyó darabokat, lelocsoljuk a hagymás öntettel. Tipp: tálalhatjuk sonkával is.

Rizsleves zöldségekkel

Hozzávalók két személyre: 2 közepes sárgarépa 1 közepes petrezselyemgyökér 1 fej vöröshagyma 1/2 hegyes-erős paprika 10 dkg rizs fakanálnyi olaj 1 tk. piros arany 1 tk. só mentes, ételízesítő 1 tk. só 2 dl joghurt

a rántáshoz: 1 tk. liszt 1 ek. olaj 2 tk. fűszerpaprika 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés: A répákat megtisztítjuk, és keskeny hasábokra vágjuk. Olajon megdinszteljük. 2 liter vízzel felengedjük, hozzáadjuk a sót, piros aranyat, az ételízesítőt, valamint az egészben hagyott hagymát és a zöldpaprikát. 20 percig főzzük, majd beleszórjuk a rizst és tovább főzzük, vagy amíg a rizs is megpuhul még 20 perc. Közben elkészítjük a rántást: a lisztet a zsíron világosra pirítjuk, a tűzről levéve beleszórjuk az őrölt paprikát és a felaprított petrezselyemzöldet. A hagymát kivesszük és berántjuk a levest (a rántást 2 dl hideg vízzel felengedjük és hozzáadjuk a leveshez). Belekeverjük a tejfölt és felforraljuk.

Rostonsült jérce papayával

Hozzávalók két személyre: 4 db konyhakész rántani való csirke (kb. 40 dkg/db ) 4 db újhagyma (zöld szárral együtt) 2 kávéskanál friss gyömbér 1 citrom reszelt héja és szűrt leve 2 evőkanál méz, szójaszósz, olívaolaj 1 mokkáskanál só frissen őrölt fekete bors ½ mokkáskanál őrölt kurkuma 45 dkg főtt barna rizs 2 db nagy piros húsú paprika 2 db közepesen nagy érett avokadó 3 dkg vaj, olvasztva. ½ mokkáskanál őrölt szerecsendió 2 db nagy érett, kemény papaya 12 db nyárs a sütéshez Elkészítés: Egy nagy tálban keverjük össze a vékonyra vágott újhagyma fehér részét, a gyömbért, a reszelt citromhéját és levét, a mézet, a szójaszószt, az olívaolajat, ½ mokkáskanál sót, kevés borsot és a kurkumát. A sütésre előkészített csirkéket forgassuk bele alaposan, majd lefedve a hűtőszekrénybe téve pácoljuk legalább 2 órán keresztül. Időnként forgassuk meg a páclében. A főtt rizsbe keverjük bele az újhagyma apróra vágott zöld részét, az apró kockára vágott paprikát és az avokádó húsát, ½ mokkáskanál sót és borsot. A keveréket osszuk négy részre és helyezzük el négy alufólia darab közepén, majd szorosan zárjuk le. Keverjük a szerecsendiót és a maradék sót az olvasztott vajba, és forgassuk bele óvatosan a kimagozott, meghámozott és nagykockákra vágott papayakockákat. Fűzzük fel a papayákat 4 db nyársra, és egy időre takarjuk le őket. Vegyük ki a csirkéket a pácléből, tűzzük fel a nyársakra és helyezzük az izzó faszén felett 15 cm magasan felállított rostélyra. A rizs csomagokat a szélére tegyük. Süssük a csirkéket kb. 20 percig, közben egyszer-kétszer fordítsuk meg, és locsoljuk a páclével. Tegyük a nyársra fűzött papayát a rostélyra és süssük óvatosan megforgatva, míg át nem forrósodik. A roston sült csirkét és papayát avokádóval és újhagymával ízesített rizzsel tálaljuk.

Datolyás-fűszeres sütemény

Hozzávalók két személyre: 115 g puha vaj, 176 g liszt, 150 g barnacukor, 2 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, ½ teáskanál szerecsendió, 1 teáskanál fűszerkeverék (mondjuk mézeskalácsos), csipet só, 175 ml tej, 50 g kimagozott, apróra vágott datolya, 50 g dió darabolva.

A tetejére: 4 evőkanál méz, 1db kisebb narancs reszelt narancshéja és leve.

Elkészítés: Mivel nagyon gyorsan elkészül, először is kapcsoljuk be a sütőt, hogy 180°C fokra melegedjen és béleljük ki sütőpapírral egy 26 cm-es kapcsos formát. Robotgéppel habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és hagyjuk, hogy a gép jó alaposan eldolgozza őket. Összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát (sütőport), szerecsendiót, fűszerkeveréket, sót, majd fokozatosan, a tejjel felváltva a vajas krémhez adagoljuk. Végül jöhet a dió és datolya is, ezeket már elég egy kanállal beleforgatni a masszába. Az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsül, tűpróba ajánlatos! A szirup elkészítéséhez egy kis lábasban összeforraljuk a mézet, a narancslevet és a narancshéjat, amíg kicsit besűrűsödik, ez 3-4 perc. A még forró tésztát egy húsvillával megszurkáljuk és kanalanként ráöntjük szirupot.

vissza a listára