Műsoraink A-Z-ig

Műsoraink

Szörp és lekvár házilag

Kapcsolódó receptek


Összes kapcsolódó recept

Szörp és lekvár házilag

Lázár Drégelypalánkra látogat, ahol a legfinomabb, legzamatosabb bogyós gyümölcsök teremnek. Ezekből a gyümölcsökből egy családi manufaktúrában a legszebb, legfinomabb és legízletesebb szörpök és lekvárok készülnek.


Csósza Alexandra, az egyik legfiatalabb lekvár készítő mester. Családi vállalkozásként kezdték, először csak a piacra vitték a gyümölcsöket, a lekvár- és szörpkészítésbe csak később vágtak bele, hagyományos receptek alapján, semmiben nincs tartósítószer, adalékanyag, színezék, csak maga a gyümölcs.

Hogy készül a szörp és a lekvár?

Egy alapanyagból két dolgot fogunk készíteni. Szörpöt és lekvárt. Először megmossuk az epret és lecsumázzuk, kristálycukrot adunk hozzá, majd átkeverjük. És két-három napig állni hagyjuk, miközben néha átkeverjük, hogy a cukor kellőképpen felolvadjon, így nem kell tartósítószert használni, mivel olyan cukortartalma van, ami tartósítja magát az epret és a szörpöt is. A két nap elteltével megaszalódnak a szemek, mivel a cukor kivonja a nedvességet az eper szemekből és kapunk egy sűrű szirupos alapot, amit ha leszűrünk, már kész is a szörp. egy kis citromlével, lehet még fokozni az ízét.

Amit leszűrtünk berakjuk egy külön edénybe, feltesszük tűzhelyre és forraljuk, szép lassan, lassú tűzön, hogy elpárologjon a maradék nedvesség is belőle. Kifőzzük, hogy még jobban kioldódjon a cukor. amikor már jó alaposan besűrűsödik, mézharmatot teszünk hozzá és kész is.

Az adás receptjei:

Lazacpatkó borsos eperszörppel

Bundában sült csirke és bodza virág eper lekvár salátával